UA / RU
Підтримати ZN.ua

Канада звинуватила Китай у пропагандистській кампанії проти уряду: Пекін відреагував

МЗС Канади заявило, що спам-кампанія у соцмережах була спрямована на акаунти десятків законодавців та прем'єра Трюдо. 

Оттава заявила, що виявила пов'язану з Китаєм онлайн-кампанію, в якій боти розміщували дезінформацію та пропаганду на акаунтах у соціальних мережах членів парламенту Канади, в тому числі прем'єр-міністра Джастіна Трюдо. Про це повідомляє Reuters.

Кампанія з поширення спам-коментарів, що використовувала мережі нових і зламаних акаунтів у соціальних мережах для розміщення великої кількості дописів, відбувалася у серпні та вересні і була спрямована на десятки законодавців з усього політичного спектру, йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Канади.

Читайте також: Канада відкриває нову міграційну програму для українців

Повідомлення містили звинувачення на адресу законодавців у кримінальних та етичних порушеннях, твердження про те, що лісові пожежі на Гаваях були спричинені секретною американською військовою зброєю, а також підроблені відеоматеріали.

Тисячі таких коментарів англійською та французькою мовами були розміщені під дописами в акаунтах законодавців Канади у Facebook та X. Уряд Канади співпрацював з платформами для видалення бот-мереж.

"Ця кампанія може перешкодити і ускладнити виконання депутатами своїх обов'язків, а також може спонукати депутатів і діаспорні громади в Канаді відмовитися висловлюватися з питань, які їх турбують", - йдеться в повідомленні МЗС.

Посольство Китаю в Канаді заявило, що Пекін ніколи не втручався у внутрішні справи інших країн. Воно назвало звинувачення "грубою кампанією наклепу", додавши, що Канада є "відвертим брехуном і розповсюджувачем неправдивої інформації".

"Протягом певного часу канадська сторона безпідставно звинувачує Китай у поширенні неправдивої інформації проти канадських політиків, що саме по собі є поширенням неправдивої інформації, за відсутності будь-яких прямих і суттєвих доказів", - йдеться в заяві посольства Китаю і додається, що Канада повинна робити більше для поліпшення та розвитку двосторонніх відносин.

Читайте також: Китай пригрозив Канаді "наслідками" через розслідування можливого втручання Пекіна у вибори — Bloomberg

Напруженість між Китаєм та Канадою зросла наприкінці 2018 року, коли канадська поліція затримала фінансового директора китайської компанії Huawei Technologies Co, після чого Пекін заарештував двох канадців за звинуваченням у шпигунстві. Усі троє були звільнені у 2021 році.

Оттава також звинуватила Пекін у спробах втручання в її справи за допомогою різних схем. Китай рішуче заперечує це. У вересні уряд Трюдо оголосив про проведення незалежного розслідування звинувачень у спробах іноземного втручання з боку Китаю, Росії та інших країн. Зокрема, повідомлялося, що Пекін намагався втрутитися у вибори в Канаді.