UA / RU
Підтримати ZN.ua

Канада не має наміру визнавати уряд талібів в Афганістані - Трюдо

Оттава продовжує розглядати бойовиків як терористичну організацію.

Канада не має наміру визнавати уряд талібів в Афганістані, заявив у вівторок прем'єр-міністр Джастін Трюдо, додавши, що Оттава продовжує розглядати бойовиків як терористичну організацію.

«Канада не планує визнавати талібів в якості уряду Афганістану», - сказав Трюдо.

Уряд США і країни, включаючи Австралію, Канаду, Францію, Німеччину, Італію, Японію, Республіку Корея, Катар і Велику Британію, заявили в спільній заяві в понеділок, що «ті, хто наділені владою і владою по всьому Афганістану, несуть відповідальність - і підзвітність - для захисту людського життя і власності, а також для негайного відновлення безпеки і громадського порядку».

Він додав, що «афганський народ гідний жити в безпеці і з гідністю. Ми в міжнародному співтоваристві готові їм допомогти».

Відзначимо, раніше США заявили, що вони визнають уряд талібів в Афганістані тільки в тому випадку, якщо вони будуть поважати права жінок і уникати екстремістських рухів, таких як Аль-Каїда.

«У кінцевому підсумку, коли мова йде про нашу позицію по відношенню до будь-якого майбутнього уряду в Афганістані, вона буде залежати від дій цього уряду. Це буде залежати від дій талібів», - сказав репортерам офіційний представник держдепартаменту Нед Прайс, коли їх запитали про визнання.

Читайте також: У США падає рівень підтримки рішення щодо виводу військ з Афганістану

У неділю «Талібан» захопив Кабул з дивовижною легкістю, поваливши уряд, підкріплений двома десятиліттями військового втручання, яке припинив президент Джо Байден.

Талібан ввів драконівські правила по відношенню до жінок під час свого правління 1996-2001 років, яке  закінчилося вторгненням США, включаючи заборону на освіту для дівчаток.