UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кампанія з пошуку нацистських злочинців у Німеччині дала перші результати

Кампнія з пошуку військових злочинців часів націонал-соціалізму, що проводиться в Німеччині, знайшла живий відгук у німецькому суспільстві. Ініціатор антинацистської акції отримав відомості про шість підозрюваних.

У розгорнутої у великих містах Німеччини кампанії "Операція "Останній шанс II" з пошуку нацистських злочинців, що залишилися у живих, з'явилися перші підозрювані.

Її ініціатор, керівник єрусалимського відділення Центру Симона Візенталя Ефраїм Зурофф заявив, що в перший тиждень він щодня отримував десятки повідомлень електронною поштою. Крім того, на гарячу лінію надійшло близько 40 дзвінків. При цьому 13 людей, що подзвонили, надали цінну інформацію. Тепер у розпорядженні Зуроффа знаходяться відомості про шість можливих нацистських злочинців, які тепер необхідно перевірити.

- В Європі пройде велика кампанія з пошуку останніх нацистських злочинців

Через обіцяну за цінну інформацію винагороду в 25 тис. євро пошукова кампанія викликала певну критику в Німеччині. Зокрема, її засудили німецькі історики Міхаель Вольфзон (Michael Wolfsohn) і Вольфганг Бенц (Wolfgang Benz). За словами Вольфзона, акція швидше викличе почуття жалості до розшукуваних. Однак Зурофф впевнений, що до людей, які витратили в молодості всю свою енергію на знищення невинних людей, співчуття бути не може.

Операція "Останній шанс II" стартувала 21 липня в Берліні, Гамбурзі та Кельні. У цих містах було розвішано 2 тис. плакатів з рекламою кампанії. !zn

Читайте також:

В Угорщині арештовано найбільш розшукуваного нацистського злочинця

Німеччина виплатить жертвам Голокосту мільярд доларів

Німеччина проводить розслідування стосовно 49 колишніх наглядачів концтабору Освенцим

Прецедент Дем'янюка. Німеччина збирається посадити близько тисячі охоронців концтаборів