UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кадиров готовий залишити посаду глави Чечні або померти за наказом Путіна

Він закликав не протиставляти його главі РФ.

Глава Чечні Рамзан Кадиров запевнив, що він вірний російському президенту Володимиру Путіну і готовий виконати будь-який його наказ.

"Я піхотинець верховного головнокомандувача (президента РФ - ред.). Якщо мені дадуть наказ, я його виконаю на всі 100%. Треба буде піти - піду, померти я теж готовий. Тому протиставляти Кадирова президенту просто смішно", - заявив глава Чечні в четвер журналістам.

Між Кадировим і російськими силовими відомствами виник публічний конфлікт після того, як 19 квітня ставропільська поліція провела спецоперацію в Грозному без погодження з підконтрольним голові Чечні МВС регіону. У ході операції був убитий підозрюваний у справі про нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

Кадиров заявив, що силовики з інших регіонів відповідно до закону можуть працювати в Чечні лише за згодою місцевих органів і підкреслив, що в іншому випадку чеченська поліція має право зупинити колег з використанням усіх дозволених законом методів, в тому числі з допомогою зброї.

Російське Міністерство внутрішніх справ заперечує порушення процедур при проведенні операції і називає слова Кадирова неприпустимими.

ЗМІ стверджують, що між Кадировим і російськими силовиками йде прихована боротьба, яку безуспішно намагається стримати російський президента Володимир Путін. The Economist писав, що співпраця з Кадировим вже обходиться Путіну занадто дорого. Путін дав можливість главі Чечні ігнорувати російські закони, і за останнє десятиліття Чечня фактично перетворилася в окрему ісламську державу, яка живе за законами Кадирова. У нього своя власна 20-тисячна армія, своя (неофіційна) податкова система і навіть власні релігійні закони.