UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз закликав РФ негайно звільнити історика Дмитрієва

В ЄС констатували, що кримінальне переслідування Дмитрієва пов'язано з його професійною та правозахисною діяльністю.

Європейський Союз закликав російську владу негайно звільнити історика Юрія Дмитрієва з-під варти. В ЄС вважають, що кримінальне переслідування історика політично мотивоване і пов'язане з його професійною і правозахисною діяльністю: вивченням та привернення уваги до історії сталінські репресії та місць масового захоронення їх жертв, передає «Європейська правда».

«Звинувачення, висунуті проти Юрія Дмитрієва, голови карельського відділення правозахисної групи" Меморіал ", виглядають такими, що обумовлені його правозахисною діяльністю і дослідницькою роботою на тему політичних репресій в радянські часи, зокрема, викриттям місць масових поховань», - йдеться в заяві, поширеній Європейською службою зовнішньої діяльності у п'ятницю, 24 липня.

В ЄС констатували, що справа Дмитрієва є продовженням переслідувань, арештів і дискредитації російських правозахисників, спрямованих на послаблення громадянського суспільства і обмеження свободи слова  в РФ.

«ЄС закликає російську владу негайно і беззастережно звільнити пана Дмитрієва з гуманітарних міркувань, враховуючи його вік і стан здоров'я, у зв'язку з пандемією коронавіруса», - підсумували автори звернення.

Читайте також: СБУ оприлюднила документи про репресованих діячів "Розстріляного відродження"

22 липня російський суд засудив Юрія Дмитрієва до 3,5 років позбавлення волі. Його визнали винним у скоєнні дій сексуального характеру відносно неповнолітньої прийомної дочки. Більшу частину цього терміну, більше 2 років, Дмитрієв вже відсидів у СІЗО. Прокуратура наполягала на 15 років колонії для 64-річного історика.

В якості доказової бази слідство використовувало фото голої дівчинки. Ці фотографії Дмитрієв пересилав лікарям для контролю над станом здоров'я дитини: на момент усиновлення у дівчинки було діагностовано виснаження.

Юрій Дмитрієв близько 30 років займається пошуком і розкопками місць масових поховань жертв сталінських репресій, ексгумацією їх тіл і ідентифікацією. У 1997 році Дмитрієв відкрив місце поховання в урочищі Сандармох у Карелії.

У роки сталінського терору в урочищі Сандармох співробітники НКВС проводили масові розстріли "ворогів народу": письменників, художників, науковців, священиків й інших представників "контрреволюційного елементу". Тільки з 27 жовтня по 4 листопада 1937 року були розстріляні 1111 осіб, у тому числі, 250 українців, які відбували терміни у Соловецькому таборі. Так чекісти "перевиконували план" "боротьби з контрреволюцією" напередодні 20-ї річниці "Великого Жовтня". У ті дні були страчені український драматург Микола Куліш, творець театру "Березіль" Лесь Курбас, історик Сергій Грушевський, письменники і поети Валер'ян Підмогильний, Григорій Епік, Микола Зеров, Антін Крушельницький з синами та інші. За "сумлінну працю" ката Миколу Матвєєва нагородили радіолою і грамплатівками, конфіскованими в одного з розстріляних "ворогів народу".

З 2016 року російські влади просувають в якості «офіційної версії» гіпотезу про те, що в Сандрамоху нібито поховані полонені червоноармійці, розстріляні фінами під час «зимової війни» 1939-1940 років, коли СРСР намагався захопити Фінляндію