UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз пригрозив владі Білорусі санкціями і закликав до діалогу для виходу з кризи

Вибори в Білорусі не були ні вільними, ні чесними, констатували в ЄС.

Європейський Союз визначився з оцінкою виборів президента Білорусі, що відбулися 9 серпня: вони не були ні чесними, ні вільними. Спільну заяву від імені 27 держав-учасників ЄС оприлюднив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель увечері вівторка, 11 серпня, передє «Європейська правда».

«Після звільнення політичних в'язнів у 2015 році відносини між ЄС і Білоруссю покращилися. Але без прогресу в області прав людини і верховенства права відносини між ЄС і Білоруссю можуть лише погіршитися. Саме на цьому тлі ми будемо оцінювати дії білоруської влади щодо врегулювання поточної ситуації і проводити поглиблений аналіз відносин ЄС із Білоруссю », - йдеться в заяві.

Держави ЄС висловили готовність ввести нові санкції проти режиму Лукашенка, зокрема, проти осіб, відповідальних за «необгрунтоване насильство, арешти і фальсифікацію результатів голосування».

Євросоюз закликав білоруську владу до «справжнього і всебічного діалогу» з «широкими верствами суспільства», щоб уникнути ескалації насильства.

Укладачі заяви констатували, що влада застосовує непропорційне і невиправдане насильство по відношенню до громадян, а також порушує їх право на мирні зібрання, свободу висловлення поглядів, утискає ЗМІ.

«Ми закликаємо білоруську владу негайно і беззастережно звільнити всіх затриманих. Більш того, достовірні повідомлення місцевих спостерігачів показують, що виборчий процес не відповідав міжнародним стандартам, що очікується від держави-учасниці ОБСЄ. Народ Білорусі заслуговує на краще », - підкреслили в ЄС.

Напередодні голови МЗС України, Литви і Польщі висловили готовність допомогти Білорусі в подоланні політичної кризи, а також закликали Олександра Лукашенка припинити насильство і звільнити затриманих.

Читайте також: Протести в Білорусі. День третій. Текстовий онлайн

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента країни, Олександр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь у них уже вшосте.

За даними офіційного екзит-полу (єдиного дозволеного в країні), Лукашенко отримав 79,7%, а кандидат від об'єднаної опозиції Світлана Тихановськ - 6,8%.

Голова ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина, не чекаючи завершення підрахунку голосів, фактично оголосила Олександра Лукашенка переможцем виборів і закликала інших кандидатів «визнати свою поразку, привітати переможця і не хвилювати народ».

Після цього по всій Білорусі відновилися акції протесту, під час яких відбулися криваві зіткнення з силовиками. З різних міст країни надходили повідомлення про фальсифікації.

ОМОН застосував проти мітингувальників водомети, світлошумові гранати і гумові кулі. За даними МВС Білорусі, були затримані 3 тисячі людей.

Євросоюз, США, НАТО і Рада Європи констатували, що вибори в Білорусі не були ні прозорими, ні демократичними, і закликали офіційний Мінськ поважати права і свободи громадян. Олександра Лукашенка привітали з перемогою лише лідери РФ, Китаю, Вірменії і Молдови.