UA / RU
Підтримати ZN.ua

Євросоюз згоден, що Росія не може впливати на розширення НАТО – Боррель

Коли Кремль вимагає, щоб НАТО зачинила двері для України, має на увазі ще й Фінляндію.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель розповів, що ще до перших переговорів щодо гарантій безпеки з РФ американці запевнили його в тому, що російські вимоги щодо нерозширення НАТО неприйнятні. Боррель погоджується з позицією США.

"Ми були повністю в курсі американської позиції до цієї зустрічі. Особисто я за кілька годин до неї мав можливість поговорити з держсекретарем (США Ентоні) Блінкеном. І ми були повністю проінформовані заступником держсекретаря (Венді) Шерман, що представляла США в Женеві", - сказав високий представник ЄС із закордонних справ на пресконференції у французькому Бресті після наради у четвер неформальної Ради ЄС на рівні міністрів оборони.

Борель з одного боку, є пропозиція Росії, щоб офіційно та зобов'язуючим чином західні партнери погодилися, що "деякі країни, зокрема Україна, ніколи не зможуть стати членами НАТО, а говорячи про Україну, мають на увазі й Фінляндію". А з іншого боку, продовжив Боррель, Росія вимагає, щоб НАТО скоротила свої військові потенціали у країнах, що стали членами Європейського Союзу після розвалу СРСР.

"Йдеться про дуже конкретні вимоги, на які йде також дуже конкретна відмова. Про це не може бути мови. Питання не у тому, що Україну хочуть зробити членом НАТО. Питання в тому, що не хочуть вимог, щоб суверенна держава не могла приймати певних рішень. Це стосується України, Фінляндії, Швеції, всіх суверенних держав", - сказав глава дипломатії ЄС.

"Вони (США та РФ) продовжать обговорювати це. Але я думаю, що є дуже чітко сформульовані позиції з того й іншого боку. З цією (російською) вимогою не можна погодитися. І ми, європейці, поділяємо цю думку, цю позицію (США)", - резюмував Боррель.

Читайте також: У Путіна негативно оцінили переговори Росії із США та НАТО, де Альянс відмовився закрити двері для України

Росія представила Заходу справжній ультиматум — проєкти двох договорів, один із США, один із НАТО — про «гарантії безпеки». У Москві намалювали свою «формулу нового світу» і вважають, що решта світу має її прийняти. Захід міг висунути свої ультиматуми Росії і 2008-го, і 2014-го, але не зробив цього. Втрачена на великій шахівниці ініціатива дорого обходиться учасникам гри всього через кілька ходів. Чи піде Захід на поступки Росії 2022-го? Детальніше читайте у статті Сергія Корсунського «Ультиматум Путіна та переговори Росія—США: чи здадуть Україну».

Читайте також: Путін розширює свої "червоні лінії" у Казахстані та Україні – Axios

Про позитивні та негативні результати консультацій у Женеві читайте у статті Олексія Їжака «Чи відведе Путін війська від України після переговорів зі США?».