UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європою шириться віспа мавп: ВООЗ назвала причини зростання захворюваності влітку

Віспа мавп передається найчастіше при тісному контакті із зараженим, інкубаційний період – від 5 до 21 дня.

Поширення мавпячої віспи може прискоритися в Європі влітку у зв’язку з тим, що  люди в таку пору зазвичай збираються на вечірки та фестивалі. Про причини потенційного збільшення кількості випадків заявив голова Всесвітньої організації охорони здоров’я Ганс Клюге, передає Reuters.

“Оскільки ми вступаємо в літній сезон у європейському регіоні з масовими зібраннями, фестивалями та вечірками, я стурбований тим, що передача може прискоритися, оскільки зараз виявляють випадки серед тих, хто є сексуально активним, а симптоми багатьом незнайомі”, – зазначив він.

Нагадаємо, спалах мавпячої віспи зафіксували щонайменше у 12 країнах. Зокрема Велика Британія, США, Канада, Австралія, Іспанія, Португалія... Станом на вчорашній вечір підтвердили понад 80 випадків захворювання. ВООЗ заявила про розслідування ще 50 можливих випадків.

Читайте також: ВООЗ скликає екстрену зустріч експертів через віспу мавп: що відомо про хворобу

Як передається мавпяча віспа, які симптоми

Хвороба передається тактильним і повітряно-крапельним шляхом, але вона менш заразна, ніж COVID-19, спалах якого подекуди закінчився, але пандемія все ще триває. Віспа мавп передається найчастіше саме при тісному контакті із зараженим. Інкубаційний період – від 5 до 21 дня.

Симптоми – температура, болі в спині та м'язах, озноб і втома (лихоманка), висип по всьому тілу, пухирі з гноєм. І хоча зазвичай зазвичай хвороба проходить легко і зникає самостійно через кілька тижнів, є водночас ймовірність летального завершення (4-20%). Найбільш уразливими до хвороби є ті, хто не має щеплення від звичайної віспи.