UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейські лідери планують «розблокувати» бюджет ЄС та встановити нові кліматичні цілі — Reuters

Під час дводенних переговорів лідери 27 країн ЄС також обговорять питання розподілу вакцини проти COVID-19.

Лідери Європейського Союзу, найімовірніше, «розблокують» питання розподілу фінансового пакету допомоги на відновлення економіки після пандемії коронавірусу у розмірі 750 мільярдів євро, а також будуть домовлятися про амбіційні цілі щодо скорочення шкідливих викидів для боротьби зі зміною клімату, повідомляє агенція Reuters.

Під час дводенних переговорів лідери 27 країн ЄС також обговорять питання розподілу вакцини проти COVID-19, відновлення відносин із Вашингтоном та санкції проти Туреччини через георозвідки у водах Середземномор'я.

Велика увага буде зосереджена на питанні розподілу фонду ЄС у розмірі 750 мільярдів євро для фінансування «постпандемічного відновлення», а також на питанні затвердження бюджету ЄС у розмірі 1,1 трильйона євро на 2021-2027 роки, який зосереджений на інвестиціях у цифровізацію та боротьбу зі зміною клімату.

"Я впевнений, що ми можемо домовитись про спільне рішення, яке дозволить швидко узгодити як багаторічну фінансову систему, так і фонд відновлення після пандемії", - сказав голова саміту Шарль Мішель у листі до лідерів.

Польща та Угорщина блокують «фінансовий пакет», оскільки доступ до грошей пов'язаний із дотриманням верховенства права. Оскільки Варшава та Будапешт перебувають під розслідуванням ЄС щодо підриву незалежності судів та засобів масової інформації, країни ризикують втратити мільярди фінансової допомоги від ЄС. Але Німеччина, яка до кінця року виконує обов'язки лідера блоку, намагається зняти вето.