UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейські країни відновлюють щеплення препаратом AstraZeneca

Перед вакцинацією пацієнтів тепер застерігатимуть про можливі ризики та побічні дії. 

Країни ЄС після висновків європейського регулятора про безпечність вакцини AstraZeneca відновлять її використання для щеплення проти ковіду. Про це пише видання DW.

Про відновлення вакцинації повідомив Міністр охорони здоров’я Німеччини Єнс Шпан учора ввечері. Сталося це після того, як Європейське агенство з лікарських засобів оприлюднило свої висновки щодо вакцини. 

За словами Шпана, щеплення відновлять вже сьогодні, проте перед процедурою пацієнтів будуть попереджати про можливі побічні ефекти та ризики. Наразі важливо надолужити час, який втратили через зупинку вакцинації. 

Окрім Німеччини рішення відновити вакцинацію прийняли також Італія, Латвія, Литва, Кіпр, Франція. Наступного тижня до використання препарату повернуться Іспанія та Нідерланди. У Мадриді, проте, заявили, що щеплення вакциною від AstraZeneca будуть пропонувати окремим категоріям громадян. 

Читайте також: Степанов: В Україні не було виявлено випадків тромбозу після щеплення препаратом AstraZeneca

Вакцина COVID-19 AstraZeneca - це препарат для запобігання коронавірусної хвороби COVID-19 у людей у віці 18 років і старше. Вакцина заснована на вірусі із сімейства аденовірусів, який був модифікований, щоб мати у своєму складі ген для виробництва білка з SARS-CoV-2.

Вакцина COVID-19 AstraZeneca не містить сам вірус SARS-CoV-2 і не може викликати COVID-19.

15 березня Міністерство охорони здоров'я Іспанії ухвалило рішення на 15 діб призупинити застосування вакцини від коронавірусу виробництва AstraZeneca. Такий крок уряду обумовлений повідомленнями з інших європейських країн про те, що після ін'єкції цього препарату в крові у людей утворювалися тромби.

Після повідомлень про тромбоемболію у вакцинованих вже кілька країн - Нідерланди, Норвегія, Данія, Австрія, Ірландія, Ісландія, Естонія, Литва, Румунія, Німеччина, Франція - частково або повністю припинили використання вакцини британо-шведської фармкомпанії AstraZeneca.

При цьому Австралія та Канада продовжать застосовувати вакцину AstraZeneca, попри те, що в Європі ряд країн призупинив її використання.