UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європа сформувала 10 ключових підходів у відносинах з Росією — Боррель

Вони стануть основою сильної та єдиної позиції Європейського Союзу.

Міністри закордонних справ країн Європейського союзу виділили 10 ключових точок, які визначатимуть подальші підходи у відносинах із Росією. Про це заявив Високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель після неформальної зустрічі глав МЗС у французькому Бресті.

"Ми виділили певну кількість ключових елементів як основу для сильної та єдиної позиції Європейського Союзу", — сказав Боррель.


"Ми знову повторюємо нашу налаштованість відреагувати на атаки проти України. Будь-яка подальша військова агресія проти України матиме величезні наслідки та серйозну ціну у відповідь. Це передбачає обмежувальні заходи, які будуть вжиті в координації з міжнародними партнерами", — сказав Боррель.

Читайте також: Глава ОБСЄ: Ризик війни в Європі найвищий за останні 30 років

10 січня в Женеві відбулися 8-годинні переговори США та Росії щодо так званих "гарантій безпеки". У РФ заявили, що вони були складними та професійними, "без спроб обійти гострі кути". В американському Держдепартаменті, у свою чергу, додали, що Вашингтон запропонував Москві провести подальші двосторонні консультації.

12 січня у Брюсселі відбувся другий раунд переговорів між Росією та НАТО. Після них у Штатах попередили, що Москва не заявляла про готовність провести деескалацію на Донбасі, хоч і, що цього не станеться, не заявляла. У Путіна, у свою чергу, негативно оцінили переговори, під час яких Альянс відмовився зачинити двері для України.

13 січня у Відні відбувся остаточний раунд переговорів Росії з ОБСЄ.

Про позитивні та негативні результати консультацій у Женеві читайте у статті Олексія Іжака "Чи відведе Путін війська від України після переговорів із США?".