UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єврокомісія закликає країни-виробники розширити експорт вакцин від коронавірусу

Збільшення виробництва та зняття бар'єрів можуть допомогти швидко перемогти пандемію, вважає очільниця ЄК.

Очільниця Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн закликала країни, в яких налагоджено виробництво вакцин від коронавірусу, «брати приклад з ЄС» і розширювати експорт.

«Ми маємо бути відкриті для ведення дискусії щодо цього. Але в процесі цієї дискусії слід розглядати проблему під кутом зору в 360 градусів, тому що зараз вакцини потрібні всьому світу », - сказала фон дер Ляєн на пресконференції у Порту (Португалія), де цього тижня відкриється неформальний саміт Євросоюзу.

Просто говорити про відмову компаній-розробників вакцин від захисту прав інтелектуальної власності недостатньо, вважає голова ЄК. Дипломат закликала США й інші країни наслідувати приклад ЄС, який «є єдиним регіоном світу, який експортує вакцини у великих масштабах», пише «Інтерфакс».

«Ми запрошуємо всіх, хто бере участь в обговоренні відмови від прав інтелектуальної власності, також приєднатися до нас, щоб взяти на себе зобов'язання експортувати більшу частку того, що виробляється в їхньому регіоні», - додала фон дер Ляєн.

На сьогодні близько 50% вакцин проти коронавірусу європейського виробництва експортується майже у 90 країн, зокрема в рамках програми COVAX, наголосила очільниця Єврокомісії. Тільки збільшення виробництва, усунення бар'єрів на експорт і спільне використання вакцин можуть допомогти швидко боротися з пандемією, переконана вона.

«Отже, що необхідно в короткостроковій і середньостроковій перспективі: перш за все обмін вакцинами. По-друге, експорт вироблених вакцин. І третє-це інвестиції у збільшення потужностей з виробництва вакцин», - підсумвала фон дер Ляєн.

Читайте також: З 17 травня Естонія буде вакцинувати всіх бажаючих

Розрив у рівні вакцинації населення багатих і бідних країн продемонстрував людству «темний бік» глобалізації. За даними ВООЗ, з 1 млрд ін'єкцій, 82% щеплень зробили в країнах з високим і вище середнього рівнями доходів, і лише 0,3% припадає на бідні країни. Про те, як вакцинація стала маркером того, які країни найбільш важливі для ЄС, читайте в статті Василя Зорі «Лакмусовий папірець щеплень» у ZN.UA.