UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС повинен показати, що його двері відкриті — голова Європарламенту

Також Роберта Мецола визнала, що Європа довго залежала від російських енергоносіїв.

Голова Європарламенту Роберта Мецола заявила, що вторгнення РФ в Україну змінило уявлення про все. Також вона зазначила, що ЄС повинен показати, що його двері відкриті. Про це вона заявила під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

«Я не могла уявити, що ми зараз будемо говорити на такі теми. Це дуже екзистенційні питання. 24 лютого цього року змінило наше уявлення про все», - зазначила вона.

«Коли ми говоримо про європейський проект, це проект успішний, ми змогли об’єднати різні країни навколо спільних цінностей. Ми можемо говорити про ЄС як про трансформаційну силу. Ми успішно розширилися завдяки країнам, які поколіннями мріяли приєднатися до ЄС. Країни, які розділяють ці цінності зіштовхуються з перешкодами, у кожного є свої проблеми, але ми повинні показати, що наші двері відкриті. Грузія, Україна, Молдова. Чи готові ми відкрити наші двері для країн які борються за наші принципи? Якщо ми можемо відповісти «так» на це питання, йдеться не лише про економіку і кількість місць у парламенті, йдеться про наше бажання стати глобальним гравцем», - додала Мецола.

За її словами, наразі настав час приймати важливі рішення, якщо блок хоче зберегти свою єдність, він повинен відповісти на ці питання.

«Те, що, ми бачимо, що відбувається зараз на континенті, де є країни які давно погрожують. Я думаю, ми достатньо часу просто залишалися осторонь. Були колеги, які казали раніше, що ми довго залежали від РФ, було легко залежати від газу, наприклад. Ми повинні були серйозно подумати над створенням енергетичного хабу, союзу», - наголосила голова Європарламенту.

Вона підкреслила, що більшість членів ЄС вважають, що зараз настав переломний момент для Європи.

«Зараз ми розуміємо, що не вирішували проблеми, які у нас були», - додала вона.

«Ми розуміємо, що зараз важче стати членом ЄС. Самі члени блоку повинні дотримуватися правил і принципів. Ми бачимо ЄС як проект миру. Зараз настав момент і ми повинні його використовувати», - додала вона.

Читайте також: Європарламент закликав розпочати переговори про вступ Албанії та Північної Македонії в ЄС

Нагадаємо, Володимир Зеленський сказав, що Україні не потрібні альтернативи щодо статусу кандидата в ЄС. Він заявив, що порівнювати Україну з країнами, які пройшли мирний шлях кандидатства, некоректно.

Підтримка та симпатії до України в Європі зашкалюють. Тим не менш, надання нашій країні статусу кандидата в члени ЄС в червні, як на те сподіваються українці, під питанням. Чому? Які заперечення та побоювання виникають в столицях-скептиках та як їх нейтралізувати? Про це зі свіжими враженнями з Парижу, Гааги та Берліну пише Альона Гетьманчук у статті «Статус кандидата в члени ЄС: хто і чому готовий відмовити Україні».