UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС досяг угоди про нормування газу на тлі побоювань щодо припинення постачання газу з РФ

Країни домовились скоротити споживання газу на 15%.

У вівторок уряди країн Європейського Союзу домовилися про нормування природного газу цієї зими, щоб захистити себе від будь-яких подальших скорочень постачань з боку Росії.

Міністри енергетики ЄС схвалили проєкт європейського закону, покликаного знизити попит на газ на 15% із серпня по березень. Законодавство передбачає добровільні кроки щодо скорочення споживання газу і, якщо вони призведуть до недостатньої економії, ініціює обов'язкові дії у блоці із 27 членів.

«Я знаю, що рішення було непростим, але думаю зрештою всі розуміють, що ця жертва необхідна. Ми повинні і ми розділимо цей біль», — заявив журналістам міністр промисловості Чехії Йозеф Сікела після головування на зустрічі в Брюсселі, пише AFP.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн вітала цей крок, заявивши про те, що «ЄС зробив рішучий крок, щоб протистояти загрозі повного припинення подачі газу з боку (президента Росії Владіміра) Путіна».

Міністри енергетики схвалили закон наступного дня після того, як російська енергетична корпорація «Газпром» заявила, що з середи скоротить потоки газу газопроводом «Північний потік-1» до Німеччини до 20% пропускної спроможності. Ціни на природний газ підскочили у вівторок до найвищого рівня з початку березня, згідно з європейським орієнтиром TTF, і більш ніж у п'ять разів у порівнянні з минулим роком.

З того часу, як наприкінці лютого Росія вторглася в Україну, а Захід на знак протесту ввів економічні санкції, 12 країн ЄС зіткнулися з припиненням або скороченням постачання російського газу.

"Газпром" заявив, що скорочення "Північного потоку-1" було викликане затримками з отриманням відремонтованої турбіни для газопроводу. Турбіна, яка була відремонтована в Канаді, ще не встановлена, і очікується, що ще одна турбіна відключиться, тому що вона потребує ремонту зараз, заявив журналістам у вівторок офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков.

"Ситуація критично ускладнена введеними щодо нашої країни обмеженнями та санкціями", - додав Пєсков. «Якби не ці обмеження, всі операції з технічного, гарантійного та сервісного обслуговування проводилися б у звичайному, рутинному та оперативному режимі, не викликаючи ситуацій, подібних до тієї, яку ми спостерігаємо зараз».

Відповідно до міністерської угоди, підписаної менш ніж за тиждень, 27 країн-членів ЄС можуть вільно вирішувати, як найкраще досягти мети щодо скорочення середньорічного споживання газу на 15% за останні п'ять років.

Франція, наприклад, хоче економити енергію, знижуючи температуру офісних термостатів взимку та забезпечуючи ефективніше використання кондиціонерів у громадських будівлях та магазинах, серед інших заходів.

Винятки допускаються для країн, які можуть мати певні фактори вразливості або можуть мати труднощі, пов'язані з певними скороченнями.

Законодавство було засноване на пропозиції комісії від 20 липня, яка прагне зберегти спільний фронт ЄС у війні, яка не має ознак закінчення. У ньому йдеться, що скоординоване нормування дозволить блоку загалом пережити зиму, якщо Росія припинить постачання газу.

Хоча ЄС погодився запровадити ембарго на нафту та вугілля з Росії, починаючи з кінця цього року, блок утримується від санкцій щодо російського природного газу, оскільки Німеччина, Італія та деякі інші країни-члени сильно залежать від імпортного газу.

"Німеччина зробила стратегічну помилку в минулому через свою велику залежність від російського газу і віру в те, що він завжди надходитиме постійно і дешево", - сказав міністр економіки Німеччини Роберт Хабек, який також відповідає за енергетику і є віце-канцлером країни. «Але це не лише німецька проблема».

Перебої в торгівлі енергоресурсами Росії з ЄС уже призвели до інфляції в Європі до рекордного рівня і загрожують спровокувати рецесію саме в той момент, коли блок відновлювався після спаду, спричиненого пандемією.

Енергетична криза також відроджує політичні випробування. У той час як ЄС отримав централізовану владу над монетарною, торговельною, антимонопольною та сільськогосподарською політикою, національний суверенітет у питаннях енергетики, як і раніше, значно переважає.

Угода, укладена у вівторок, знаменує собою ще одну віху в інтеграції політики ЄС та управлінні кризою. Минулі законодавчі ініціативи ЄС щодо енергетики часто включали місяці чи роки переговорів між національними урядами.