UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Єдність ЄС під загрозою": у Європарламенті розкритикували Орбана через зустріч з Путіним

Сам прем'єр тим часом переконує, що пішов на це лише заради дешевих поставок газу. 

Депутати Європейського парламенту розкритикували сьогоднішню зустріч прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана та російського президента Владіміра Путіна. Як повідомляє Euronews, парламентарі вважають, що угорський прем'єр цим самим поставив під загрозу єдність ЄС в питанні протистояння Росії. 

Мартон Дьондьєші, депутат Європарламенту від Угорщини, пояснив, що не лише контекст зустрічей на високому рівні важливий для дипломатії, але й сам факт того, що ці зустрічі відбуваються. 

"Віктор Орбан підриває спільні рішення у Брюсселі, продовжуючи накладати на них вето", - зауважив Дьондьєші, додаючи, що факт проведення цих переговорів можна вважати "державною зрадою". 

Представниця Франції у Європарламенті Наталі Луазо теж негативно відгукнулася про проведення цієї зустрічі. Вона нагадала, що угорський прем'єр не має права "ставити під загрозу єдність ЄС". 

"Немає сумніву, що Путін намагається нас розділити. І я щиро сподіваюся, що Віктор Орбан усвідомлює, що поставлено на карту, і дотримуватиметься ідеї єдності Євросоюзу", — сказала Луазо.

Сам Орбан тим часом переконує, що мета зустрічі - домогтися від Росії дешевих поставок газу. 

Читайте також: Орбан вперше визнав, що ситуація на Донбасі — війна України та Росії

Нагадаємо, наприкінці січня представники опозиційного альянсу "Єдність для Угорщини" закликали Орбана утриматися від цих переговорів. Там вважають, що зустріч такого роду може спровокувати президента країни-агресора до подальшої ескалації. 

Чи готові американці і європейці пожертвувати Україною задля поліпшення відносин із Росією? Наскільки важливо для них підтримати Україну? Чи згодні вони послати війська на захист нашої країни у разі нового російського вторгнення? Чи хочуть бачити Україну в ЄС і НАТО? Відповіді на ці та інші запитання дало розлоге соціологічне дослідження, недавно проведене у США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Франції, Польщі. Його результати аналізує Тетяна Силіна у статті "Чи готовий Захід захищати Україну від Путіна? Що кажуть у шістьох провідних країнах".