UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найбільша у світі АЕС вперше запрацює після аварії на Фукусімі

Перезапуск АЕС планують у жовтні.

Найбільша в світі атомна електростанція Kashiwazaki Kariwa у Японії відновить виробництво електроенергії цього року після більш ніж десятирічного простою через аварію на Фукусімській АЕС.

Таке рішення допоможе знизити витрати на електроенергію в Японії, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Біля узбережжя японської префектури Фукусіма стався потужний землетрус

Виробництво електроенергії на енергоблоці №7 на АЕС Kashiwazaki Kariwa почнеться в жовтні. Це буде перший випадок, коли ядерний реактор використовуватимуть за правилами безпеки, запровадженими після аварії на АЕС "Фукусіма-1" у 2011 році, яка змусила Японію зупинити всю свою атомну генерацію.

Японія прагне прискорити перезапуск реакторів, щоб зменшити витрати на електроенергію, забезпечити стабільне постачання і скоротити викиди парникових газів. Минулого місяця для АЕС дали дозвіл на завантаження палива в реактор у префектурі Ніїгата.

Читайте також: В Україні збудують два нових атомних енергоблоки за технологією Westinghouse

Загалом Kashiwazaki Kariwa має сім енергоблоків загальною потужністю близько 8 гігават. Перезапуск енергоблоку №7 є частиною серії, в рамках якої п'ять реакторів по всій країні будуть знову запущені до 2025 року, що все ще не відповідає цілям уряду, який планує, що до 2030 року атомна енергетика становитиме близько п'ятої частини енергобалансу.

Очікується, що середньомісячні ціни на електроенергію впадуть на 11% у 2024 році порівняно з попереднім роком, оскільки попит залишається низьким, а перезапуск АЕС і нові вітрові та сонячні електростанції збільшують пропозицію.

Читайте також: Велика Британія хоче зруйнувати монополію РФ на ринку уранового палива ‒ Bloomberg

Нагадаємо, Україна офіційно розпочала будівництво найпотужнішої атомної станції в Європі.