UA / RU
Підтримати ZN.ua

Японія та США продовжать санкції проти Росії та підтримку України – прем’єр Японії

Санкції – «суворі», підтримка – «рішуча»

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда та президент США Джо Байден, перед початком саміту лідерів G7, домовилися про продовження санкцій проти Росії та підтримку України, передає Reuters. 

«Ми в унісон щодо тісної співпраці з країнами-однодумцями, включаючи членів G7, і ми домовилися про продовження суворих санкцій проти Росії, а також про рішучу підтримку України», – сказав Кісіда журналістам 18 травня.

Очікується, що президент України Володимир Зеленський приєднається до засідання G7 у неділю (21 травня) в режимі відеоконференції, повідомив прем’єр-міністр. 

«Ми також продовжимо тісно співпрацювати з різних питань, що стосуються Китаю, і домовилися працювати разом над спільними викликами, пов'язаними з Китаєм», – додав Кісіда.

Читайте також: На саміті G7 не йтиметься про повну заборону експорту до Росії — Салліван

Нагадаємо, що саміт лідерів G7 пройде 19-21 травня у Хіросімі. На ньому очікується окрема заява щодо України, повідомив надзвичайний і повноважний посол України в Японії Сергій Корсунський. Раніше видання Politico зазначило, що тема України буде найголовнішою на саміті, проте варто звернути увагу на ще чотири важливі речі, пов’язані із зустріччю лідерів. 

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявляв, що США оголосять пакет санкцій, пов’язаний із заявою G7, яка буде зосереджена на питанні ухиленні від попередніх санкцій. Про повну заборону експорту до Росії мови не буде. Також, за повідомленнями FT, лідери G7 обговорять пропозицію проведення мирного саміту щодо України – у відповідь на прохання українського президента Володимира Зеленського.