UA / RU
Підтримати ZN.ua

Японія та країни АСЕАН провели саміт: зміцнюють співпрацю на тлі зростання впливу Китаю

Токіо вважає відносини з АСЕАН стратегічно важливими.

Японія та Асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) в неділю, 17 грудня, на саміті, присвяченому 50-річчю дружби та співпраці, домовилися поглиблювати відносини у сфері безпеки й економіки в умовах геополітичних змін та зростання впливу Китаю. Про це повідомляє Kyodo.

Читайте також: Японія розширила санкції через вторгнення Росії в Україну

У спільній заяві, оприлюдненій після зустрічі в Токіо, лідери країн пообіцяли посилити співпрацю в галузі морської безпеки, зміцнити ланцюги поставок, сприяти сталому використанню енергії і розширити обміни в різних секторах.

Серед інших зусиль, спрямованих на подальше стимулювання економіки в регіоні, - підтримка цифрових стартапів, а також прискорення державних і приватних інвестицій для досягнення декарбонізації.

Президент Індонезії Джоко Відодо заявив, що Японія і АСЕАН будуть підтримувати мир і стабільність у регіоні, дотримуючись міжнародного права.

Саміт відбувся в той час, коли Токіо зміцнює зв'язки з країнами, що розвиваються, та країнами з перехідною економікою, в тому числі з членами АСЕАН, намагаючись, зокрема, протистояти зростанню впливу Пекіна.

Японія вважає свої відносини з АСЕАН стратегічно важливими, оскільки країни групи виходять до Південно-Китайського моря, де пролягає один із найжвавіших морських шляхів у світі. Деякі з десяти членів АСЕАН перебувають у “територіальних суперечках” із Китаєм.

До АСЕАН входять Бруней, Камбоджа, Індонезія, Лаос, Малайзія, М'янма, Філіппіни, Сінгапур, Таїланд і В'єтнам. М'янма, яка перебуває під правлінням військової хунти після перевороту в лютому 2021 року, не була запрошена на саміт.

Читайте також: Загроза з боку Китаю: Японія надасть Малайзії підтримку у сфері безпеки

Раніше повідомлялося, що Японія фундаментально змінила свою Стратегію національної безпеки. Які три головні загрози для країни бачить Токіо та про що ще йдеться в оновлених головних документах країни у сфері безпеки та оборони, читайте у статті посла України в Японії Сергія Корсунського «Прощавай, пацифізме!»: війна Росії проти України змушує Японію озброюватися».