UA / RU
Підтримати ZN.ua

Японія контролює COVID-19 завдяки кластерному методу локалізації випадків. Рівень смертності знизився уп'ятеро – посол

Метод дозволяє найбільш ефективно проводити тестування й формулювати рекомендації щодо профілактики нових заражень

Ми відмінно проінформовані про те, що відбувається в Європі і США, однак вірус прийшов з Південно-Східної Азії, і, можливо, досвід країн регіону може бути корисний тим, хто приймає рішення в дев'яти тисячах кілометрів на захід від Токіо. Надзвичайний і Повноважний Посол України в Японії Сергій Корсунський у статті пише, що ефективність деяких країн регіону Південно-Східної Азії в боротьбі з коронавірусом заслуговує на особливу увагу.

Автор пропонує зосередити увагу на сусідів Китаю.

"Найбільш загальна статистика про кількість інфікованих і жертв вірусу свідчить, що до першої двадцятки за кількістю хворих  із 15 країн регіону входять лише  Індія (друга після США)  та — в самому кінці списку — Бангладеш, Індонезія і Філіппіни. Третя економіка світу й вельми густонаселена Японія — в кінці  третьої десятки. І це при тому що китайці були й залишаються досить  представлені в Японії — і як туристи, і як бізнесмени, їхні зв'язки не перериваються досі. У другому кварталі 2020 року падіння ВВП через COVID-19 в Індії становило 25,2%, в Японії — 7,9, у Республіці Корея — 3,2%. Китай «підріс» на 11,5%", - пише посол.

Японія не закривалася на тотальний карантин і не зупиняла економіку. Чи не закривали бари й ресторани. Весь персонал дуже ретельно дотримується норм. Все в масках, розповідає дипломат. Столи розставлені з урахуванням вимог соціальної дистанції й дезінфікуються після кожного відвідувача, приміщення провітрюються. Така ж ситуація в транспорті й магазинах. Практично 90% японців носять маски, не знімають навіть коли немає загрози безпосереднього контакту.

Налагоджена система контролю прибувають в країну через аеропорти, дозволила виявити за весь цей час трохи понад 1100 випадків, а щодня у Великому Токіо з населенням близько 38 мільйонів осіб реєструється в середньому 140-200 випадків на день, розповідає Корсунський. Складних випадків в столиці на початок листопада - 33.

"Це дуже низькі показники, у порівнянні з будь-якою іншою державою «сімки». При цьому графічне відображення  статистики свідчить про вочевидь другу хвилю зараження, котра, як і передбачали багато фахівців, виявилася сильнішою за першу. Але якщо в інших розвинених країнах друга хвиля все не йде на спад, то в Японії тенденції менш катастрофічні", - зазначає Корсунський.

Одна з причин того, що Японія тримає ситуацію під контролем - кластерний метод локалізації випадків інфікування, що дозволяє найбільш ефективно проводити тестування і формулювати рекомендації щодо профілактики нових заражень. На кінець жовтня в країні виявили 2671 локацію, де відбувалися масові зараження, підкреслює дипломат.

Вкрай цікаво, продовжує посол, відсоток смертності під час першої хвилі становив 5,2%, а під час другої - 1,1%.

Детальніше про секрети успіхів стримування коронавірусу в Південно-Східній Азії читайте в статті Сергія Корсунського "Цікава вірусологія".