UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аналог HIMARS і новітні ПТРК: що Франція постачає для ЗСУ, окрім відомих САУ Caesar

Париж довгий час залишався стриманим щодо постачання зброї Україні. Еммануель Макрон намагався бути в ролі посередника між Києвом та Москвою але навесні визнав, що країна постачає протитанкові ракети «Мілан» і гармати «Цезар». А чого чекати нині?

Нещодавно потенційне постачання танків Leclerc спричинило логістичну головоломку у Франції, однак питання щодо цих бойових машин все ще “висить у повітрі”. Проте з приводу нижченаведеного озброєння – більше загалом фіналізованих рішень. Видання Le Monde розібралося з тим, про які види зброї йдеться. У переліку – гармати Caesar та TRF1, протибалістичний ЗРК SAMP/T-Mamba, бойова броньована машина AMX-10 RC, протитанкові ракети "Мілан".

Читайте також: Військовий експерт розкрив особливості детонаторів САУ CAESAR, переданих Францією 

Париж довгий час залишався стриманим щодо постачання зброї Україні. Еммануель Макрон намагався бути в ролі посередника між Києвом та Москвою але в одному з перших інтерв’ю Ouest-Franceна початку через два місяці від початку вторгнення визнав, що країна постачає протитанкові ракети «Мілан» і дванадцять гармат «Цезар». Але тиждень тому, за місяць до річниці широкомасштабного наступу, відмовив у питанні винищувачів.

Він сказав що бойові  літаки «за жодних обставин» не можна «доставити найближчими тижнями». Проте додав, що Париж акцентується на  «кориснішій» і «швидшій» зброї.

Читайте також: Leclerc від Франції та SAMP/T від Італії: що відомо про озброєння

Про зо саме йдеться? Газета намагається відповісти на питання “Що зі зброї Франція може надіслати, при цьому сама не роблячи себе вразливою”.

Щодо гармат Caesar на сторінках газети є цифри то 12, то 18 одиниць. Важливо уточнити, що загальні запаси такого виду озброєння у Франції– 76 одиниць. Проте для поповнення запасів за їх виробництво взявся  вітчизняний виробник зброї Nexter. Лише за офіційними даними, в армії, яка посилюється в області далекобійної артилерії, в 2025 році буде сто дев'ять гармат Цезаря.

CAESAR (фр. CAmion Equipé d'un Système d'ARtillerie — дослівно «вантажівка, оснащена артилерійською системою»), це 155-мм самохідна артилерійська установка, призначена для знищення живої сили, артилерійських батарей, дзотів, а також для забезпечення проходів у мінних полях і польових загородженнях. На початку червня 2022 року журналісти французького телеканалу France 2 розповіли про бойову роботу CAESEAR у ЗСУ. З репортажу випливає, що батарея із шести САУ на той час знищила 80 російських гармат на відстані до 17 кілометрів. Для наведення «Цезарів» та корекції результатів стрільби артилеристи ЗСУ активно застосовують БПЛА. Про бойову машину був репортаж і українських воєнних кореспондентів. 

Читайте також: Франція надасть Україні ще 12 САУ Caesar


Інша техніка від Франції

Крім вищезгаданої техніки, Києву, як пише французьке видання, передали або планують передати:

Вона призначена для оснащення артилерійських полків піхотних та танкових дивізій. Самостійно може пересуватися зі швидкістю 8 км/год. Має напівавтоматичне заряджання. Виготовлялася гармата Бурзьким арсеналом із 1984 по 1993 рік. За показником максимальної дальності стрільби активно-реактивним снарядом гаубиці TRF1 дещо переважають причіпні 152-мм гаубиці 2А65 «Мста-Б» — до 30 км проти 28 км відповідно.

Формально власником та постачальником TRF1, які були передані ЗСУ, виступає приватна французька компанія S2M-Equipment. Але сам процес відновлення та передачі гаубиць Україні відбувається під контролем Міноборони Франції.·       

На відміну від Німеччини, США чи Великої Британії, які анонсують постачання бойових танків , Франція не обіцяла поставки танків Leclerc, армійського бойового танка Франції.