UA / RU
Підтримати ZN.ua

Якість повітря в світі швидко погіршується – ВООЗ

Нові принципи ВООЗ з якості повітря спрямовані на порятунок мільйонів життів.

Забруднення повітря є однією з найбільших екологічних загроз для здоров'я людини, поряд зі зміною клімату. Забруднення повітря стало ще сильніше, ніж раніше вважали, попередила Всесвітня організація охорони здоров'я заявила і знизила максимально допустимий рівень вмісту ключових забруднюючих речовин, як, наприклад, діоксид азоту.

ВООЗ визнала, що щороку передчасно помирають 7 мільйонів осіб. Причина - хвороби, пов'язані з забрудненням повітря: ішемічна хвороба серця та інсульт.

Брудне повітря сильно впливає на дітей, відзначають експерти ВООЗ. У них фіксують проблеми з функціональністю легких, уповільнення зростання, респіраторні інфекції та загострення астми. А ось сильне забруднення повітря часто призводить до діабету і нейродегенеративних захворювань.

Експерти ВООЗ вже поставили забруднення повітря в один ряд з курінням і нездоровим харчуванням.

Найбільше від забруднення повітря страждають бідні країни та держави з середнім рівнем доходу, бо сильно залежать від викопного палива.

Два роки тому майже все населення Землі, понад 90%, жило в районах з брудним повітрям, концентрація речовин в якому сильно перевищувала нормативи ВООЗ від 2005 року.

Нові рекомендації ВООЗ ще знизили рівень гранично допустимого вмісту часток розміром у 2,5 мікрона удвічі, а частинок розміром в 10 мікронів - на 25%.

Однак BBC попереджає, що нових рекомендацій ВООЗ складно дотримуватися. У повітря потрапляють шкідливі речовини від вихлопних газів автомобілів і газового опалення, а також в результаті реакції з іншими хімічними речовинами. І навіть електромобілі не можуть повністю розв'язувати проблему, тому жителям міст важко уникнути забруднення повітря навіть при дотриманні всіх правил.

Читайте також: На вихідних у містах України пройде Кліматичний марш

Раніше повідомлялося, що планета в'яне під впливом зміни клімату внаслідок діяльності людей.

Єгор Фірсов, керівник ГО "Офіс Довкілля", раніше писав, що з якістю повітря в Україні все дуже погано. Про те, де можна отримати достовірну інформацію про те, чим ми дихаємо в столиці, читайте в його матеріалі "Що не так з міжнародними рейтингами якості повітря?"

А старший експерт Команди підтримки реформ Міністерства захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України Олег Савицький заявляв, що Україна відчуває нагальну потребу в сучасному моніторингу викидів в атмосферу. Детальніше в його тексті "Побачити те, що нас отруює".