UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як танки "Леопард" стали яблуком розбрату між Берліном та Варшавою

А німецька опозиція критикує уряд за зволікання у постачанні зброї Україні

Польський президент критикує уряд ФРН за нібито порушену обіцянку поставити Польщі танки, а німецькі консерватори - за зволікання з постачанням важких озброєнь Україні, пише DW.

"Німецький уряд приголомшений, я б так сказав". Настільки недипломатично відповів офіційний представник канцлера ФРН Штеффен Хебештрайт на запитання журналіста про реакцію федерального уряду на гостру критику на адресу Німеччини, що прозвучала з вуст польського президента.

Анджей Дуда звинуватив Берлін у порушенні обіцянки, даної Польщі – поставити німецькі танки замість тих Т-72 радянського виробництва, які Варшава надала Україні зі своїх резервів.

Німецькі опозиційні консерватори, у свою чергу, різко критикують уряд канцлера Олафа Шольца (Olaf Scholz) за зволікання з постачанням важких озброєнь самій Україні та приховування якихось "договореностей" з партнерами НАТО про непередачу української армії сучасної західної бойової техніки.

Читайте також: Німецький концерн Rheinmetall просить в уряду ФРН дозвіл на постачання Києву танків

Здивувавши журналістів словами про "ошелешений уряд", Штеффен Хебештрайт розповів їм на урядовій прес-конференції деякі деталі з домовленості з Польщею про так звані кругові поставки зброї.

Йдеться про передачу східноєвропейським партнерам по НАТО, на озброєнні яких досі залишилася бойова техніка радянського виробництва, західних озброєнь в обмін на ті, що вони передають на допомогу українській армії, яка відбиває російську агресію.

Відповідну постанову щодо цього ще 28 квітня ухвалив бундестаг, причому голосами як партій урядової коаліції, так і консервативної опозиції. Депутати закликали уряд ФРН "продовжити і, по можливості, прискорити постачання Україні необхідної їй техніки та при цьому розширити передачу цій країні важких та складних систем озброєнь, наприклад, у рамках кругових постачань".

Такий обмін радянських видів озброєння на німецькі здійснюється, наприклад, із Чехією. За повідомленнями ЗМІ, Прага відправила до України танки Т-72, бронетранспортери БМП-1, а також реактивні системи залпового вогню та самохідні гаубиці "Дана" чехословацького виробництва. Натомість чеська армія отримає за рахунок уряду Німеччини, зокрема 15 німецьких "Леопардів".

Таку ж схему було передбачено і з Польщею. Але є різниця в деталях, причому суттєва. Чехи погодилися на танки Leopard 2 A4, які з 1979 року стали надходити на озброєння бундесверу замість бойових машин першого покоління - Leopard 1. Польща ж захотіла замість своїх Т-72 відразу найсучасніші німецькі танки Leopard 2 A7.

"Проблема в тому, - пояснив Хебештрайт, - що у самого бундесверу такі танки є лише в обмеженій кількості, якщо не помиляюсь, їх приблизно 50".

За його словами, Берлін пояснив польській стороні ситуацію, додавши, що і танків Leopard 2 A4 у бундесверу не надміру, після чого переговорів на цю тему більше не було

У німецьких консерваторів приводом розкритикувати підхід уряду соціал-демократа Шольца до постачання важких озброєнь Україні стало двозначне висловлювання парламентського статс-секретаря міністерства оборони Німеччини Сімтьє Меллера.

Відповідаючи на запитання ведучого програми Berlin direkt на телеканалі ZDF про причини зволікання з постачанням важких озброєнь Україні, вона заявила, що в НАТО є домовленість, "з якою згодні всі", про те, що в Україну "не постачаються бойові танки та бронетранспортери західного виробництва ". Трохи згодом і інформаційне агентство DPA з посиланням на "кола альянсу в Брюсселі" сенсаційно повідомило про те, що в НАТО існує "неформальна угода про відмову від постачання в Україну певних систем озброєння".

Християнських демократів обурило і саме наявність такого "умовляння", і той факт, що уряд не вважав за потрібне поінформувати про подібне рішення НАТО німецьких парламентаріїв, які нещодавно переважною більшістювисловилися за допомогу Україні та важкими озброєннями.

"Раю ще раз подивитися (передачу Berlin direkt. - Ред.) і послухати, що саме сказала статс-секретар, - запропонував через журналістів опонентам уряду прес-секретар Міноборони ФРН Давид Хельмбольд. - Важлива точність цитати. Про рішення не було мови".

Причини такої "поміркованості" зрозумілі. По-перше, це суто прагматичні міркування. Який сенс відправляти українцям складну бойову техніку, поводженню з якою треба довго вчитися? Куди розумніше поповнити арсенали України тими танками, які й так мають на озброєнні. Саме таку мету і переслідують кругові постачання.

Друга причина – побоювання країн НАТО виявитися втягнутими у війну Росії проти України, тобто небажання ризикувати виникненням третьої світової війни. В альянсі вважають, що Кремль може розцінити постачання Україні західних важких озброєнь чи авіації як вступ до війни. Саме тому, за деякими відомостями, НАТО наполегливо рекомендували Польщі відмовитися від плану передачі ВПС України польських легких винищувачів МіГ-29. А французький президент Емманюель Макрон ще в березні говорив про "кордон, який полягає в тому, щоб не стати учасником війни".

Водночас ситуація і на фронті в Україні, і на світовій арені постійно змінюється, а з нею – оцінка можливих ризиків. От і Німеччина поступово відходить від колишньої жорсткої відмови від постачання своїх важких озброєнь Україні.

У липні туди почнуть постачати зенітні самохідні установки "Гепард ", а потім важкі самохідні гаубиці PzH 2000. Навчання українських екіпажів роботі з цією технікою вже проводиться на полігонах у Німеччині.