UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як складуться відносини Європи і Америки після виборів президента США — Politico

Лідери ЄС побоюються, що трансатлантичні відносини не витримають ще чотири роки президентства Трампа.  

Європейські дипломати наразі занепокоєні не з приводу потенційного «ядерного Армагедону», тероризму чи навіть пандемії коронавірусу. Відчутний страх серед «зовнішньополітичної еліти» Європи - це ще чотири роки президентства Дональда Трампа. Європа активно спостерігає за ходом виборів президента США. Європейці вже зробили висновок: відносини США та Європи погіршуються, особливо цьому сприяє непередбачуваність політики Трампа, пише Politico.

"Усі стурбовані непередбачуваністю Білого дому", - сказав естонський дипломат Лаурі Лепік, який працював послом у Вашингтоні та НАТО, натякаючи на можливість переобрання Трампа.

 «Усі розуміють, що він не цінує трансатлантичні відносини», - додав естонський дипломат.

Європейські дипломати визнають, що відносини між США та Європою знаходяться «на історичному мінімумі».

«Довіра між Європою та США випаровується», - сказав німецький дипломат Вольфганг Ішингер.

Навіть попри те, що опитування прогнозують перемогу демократа Джо Байдена, Трамп все одно може оскаржити свій потенційний програш в суді і таким чином залишитися на посаді президента США.

Відносини між США та ЄС, які вже були напруженими, лише погіршилися, коли Трамп звільнив свого посла в ЄС Гордона Сондленда після того, як дипломат дав свідчення проти президента у скандалі з імпічментом.

На виборах президента США 2016 року Трампу також не прогнозували перемогу, але він став лідером Сполучених Штатів. Саме тому не слід недооцінювати шанси Трампа залишитися на посаді.

З огляду на те, що Трамп може ще чотири роки керувати США, європейські політики розраховують, що він продовжить будувати свою націоналістичну політику «Америка понад усе» і посилить «напади» на міжнародні угоди та організації.

Вихід Трампа з Паризької кліматичної угоди, ситуація з Іранською ядерною угодою та ВООЗ, чинять деструктивний вплив на міжнародну співпрацю.

Колишній міністр оборони Польщі Радослав Сікорський назвав перший термін Трампа "сагою про метушню та некомпетентність".

Звичайно, не всі в Європі були б незадоволені черговою перемогою Трампа. Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан, націоналіст, якого неодноразово критикували за порушення основних принципів демократії та верховенства права в ЄС, є шанувальником Трампа.

Попри те, що європейським лідерам важко співпрацювати з Трампом, вони повинні визнати, що відносини з США є надзвичайно важливими.

Враховуючи взаємозалежність безпеки, торгівлі та інших питань, Ішингер зазначив, що кращим підходом є міжнародна співпраця між державами.

Більшість європейських чиновників погодяться, що після перемоги Трампа на виборах 2016 року виникло «відчуття приреченості» - передчуття того, що відносини між Європою та Заходом руйнуються.

Це яскраво підкреслили слова канцлера Німеччини Ангели Меркель про те, що Європа більше не може розраховувати на свого історичного союзника – США.

"Ми, європейці, справді маємо взяти свою долю у власні руки", - сказала Меркель.

Неабияк бентежить європейських політиків і те, що Трамп явно симпатизує авторитарним лідерам, таким як президент Росії Владімір Путін, для прикладу.

Щорічні саміти лідерів G7 ілюструють чіткий прогрес у погіршенні відносин Трампа з європейськими лідерами. Для прикладу, цього року лідери країн G7 використали пандемію коронавірусу, як привід для відмови від поїздки на саміт в США. Таким чином, все залежить від того, хто здобуде перемогу на виборах президента Америки. Однак, якщо Трамп буде продовжувати свою суперечливу політику, трансатлантичні відносини можуть повністю зруйнуватися, резюмує видання.

Читайте також: Тест на коронавірус Трампа виявився негативний

До виборів президента США залишилося небагато часу.

На загальнонаціональному рівні серед потенційних виборців Байден випереджає Трампа на 16%. Відзначимо, що Байден у двох соціологічних опитуваннях випереджає Трампа на загальнонаціональному рівні на десять і вісім відсотків відповідно.

Прогноз FiveThirtyEight дає Байдену 80% шансів на перемогу в президентських перегонах, а Трампу лише 20%. Модель також дає демократу 29% шансів на впевнену перемогу - тобто перемогу на всенародному голосуванні, принаймні з різницею в 10 відсотків.

Аналітики журналу The Economist вважають, що шанси Байдена на перемогу набагато вищі, ніж у чинного глави держави, якого висунули республіканці.

Інтерес до виборів піднявся до майже рекордного рівня. Майже 6 з 10 зареєстрованих виборців кажуть, що вони стежать за виборами "дуже пильно". Це найбільше, ніж в будь-яку іншу президентську кампанію в цей час в циклі, починаючи з 2000 року.