UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія змінює ядерну доктрину, чи становить це небезпеку? — Bloomberg

Невизначеність щодо того, що саме є ядерною "червоною лінією" Росії, залишається.

На пізніх етапах холодної війни президент США Рональд Рейган покладався на російську приказку "довіряй, але перевіряй" як на свій керівний принцип у переговорах з Москвою щодо контролю над озброєннями. Зараз ті часи здаються спокійними, порівняно з нашим сьогоденням. Система безпеки договорів тієї епохи розпалася, в Україні йде війна, а російські офіційні особи заявляють, що вони збираються змінити доктрину застосування ядерної зброї — по суті, це нова ядерна загроза.

Ядерну зброю дуже важко використовувати будь-якій державі, яка вірить, що у неї є майбутнє, тим більше, коли війна, що ведеться, є війною вибору і завоювання. Використання ядерної зброї було б настільки жахливим і, коли мова йде про ядерного суперника, самоубивчим, що важко уявити її застосування, окрім як у крайній ситуації, коли є загроза для існування держави, вважає Марк Чемпіон, колумніст Bloomberg Opinion.

Читайте також: Путін знову погрожує застосуванням ядерної зброї: кому і через що

Важко здійснити демонстраційний ядерний удар, не викликавши враження, що це може бути частиною набагато масштабнішого нападу. Оскільки Україна регулярно збиває близько 80% російських крилатих і балістичних ракет, Росії довелося б запустити кілька ядерних ракет, щоб впевнитися, що хоча б одна досягне мети, зазначає Вільям Альберк, колишній посадовець Пентагону та НАТО.

"Сама ідея одноразового застосування ядерної зброї є нереалістичною", — додав Альберк.

Проблема не в тому, що Росія вдарить по Україні ядерною зброєю, а в тому, що занадто багато дебатів на Заході повністю відкидають удар по НАТО як неможливий. Такий удар не є неможливим, хоча й існує високий поріг для ухвалення такого рішення, вважає Ніколай Соков, який працював у російському МЗС і брав участь у переговорах щодо контролю над ядерними озброєннями за договорами СНО-1 і СНО-2.

Читайте також: Путін блефує щодо ядерної зброї (поки що) — високопосадовець НАТО

Будь-якому ядерному удару, на думку Сокова, передуватимуть численні дії, що демонструють відчай Кремля, в тому числі напад звичайними озброєннями на країну НАТО і підземне ядерне випробування.

"Україна вже показала, що ми не повинні бути настільки налякані, щоб без потреби піддаватися на ядерні погрози Кремля", — зазначає Чемпіон.

Читайте також: Наскільки серйозною є погроза Путіна застосувати ядерну зброю? — Bloomberg

Більше про те, що означають заяви Москви про перегляд ядерної доктрини читайте у статті Володимира Кравченка "Новий ядерний шантаж. Що Путін замислив цього разу?".