UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як на Заході сприймають Україну та Росію – опитування

Американці та європейці впевнені, що корупція буйно квітне в обох країнах.

Україну на Заході сприймають як фундаментально демократичну державу, Росію — як фундаментально недемократичну, дійшли висновку автори дослідження.. Редакторка відділу міжнародної політики ZN.UA Тетяна Силіна пише, що респондентам було запропоновано оцінити рівень демократії в Україні і Росії за шкалою від 1 до 10, де 1 — мінімальний рівень, 10 — максимальний. Переважна більшість респондентів у всіх шістьох країнах рейтингувала Україну від 5 до 10. Найнижче значення (58%) наша країна отримала в «оплоті демократії» Сполучених Штатах, найвище (69%) — у Канаді.

Соціологічне дослідження "Як Захід сприймає Україну і що Захід очікує від України" було проведено на замовлення Ялтинської європейської стратегії (YES) Фонду Віктора Пінчука та американською компанією Schoen Cooperman Research у грудні 2021 – січні 2022 рр. у шести державах – найбільш впливових партнерах нашої країни в НАТО та ЄС – США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Франції та Польщі.

"Цікаво, що члени Євросоюзу Франція, Німеччина та Польща більшою мірою вважають Росію недемократичною, ніж зазвичай вимогливіші до РФ англосакси — США, Канада і Велика Британія. Найменш демократичною Росія постає в очах французів: 63% їх дали РФ від 1 до 4 балів. Для порівняння: в Америці в такому діапазоні Росію рейтингував тільки 41% респондентів”, - пише Силіна.

Набагато вище, ніж у випадку з Росією, жителі всіх шістьох держав оцінили й відданість України західним цінностям: майже у всіх країнах цей показник перевищує 50%. У тому, що Україна та Захід «однієї крові», найбільш упевнені в сусідній Польщі — 61%, трохи не дотягли до «більшості» показники в Німеччині (48%) та Франції (47%).

"А ось що стосується проблеми корупції — ми постаємо хоч і у вигіднішому, ніж росіяни, світлі, проте, на жаль, не набагато. І Україну, і Росію на Заході вважають державами, в яких це зло буйно квітне”, - зазначає Силіна.

Приблизно дві третини респондентів у всіх шістьох країнах, де проводилося дослідження, рейтингували Росію в діапазоні 7—10 (за шкалою, де 10 — максимальний рівень корупції, 1 — мінімальний): від 63% у Британії та Німеччині до 70% у США. Більшість учасників опитування помістила в цей ганебний діапазон і Україну: лише в Канаді таких респондентів виявилося тільки 35%, в решті ж країн — понад 40%, із максимальним показником (48%) у поляків, які частіше за інших бувають в Україні й зіштовхуються з нашими корупційними реаліями. 

"Очевидно, блага звістка про неймовірні успіхи Зе!команди в боротьбі з корупцією до жителів цих шістьох держав ще не дійшла…", - резюмує Силіна.

Опитування у кожній країні проводилося методом особистого інтерв'ю у двох групах – «звичайного населення» (репрезентативна вибірка дорослого населення чисельністю 600 осіб) та серед «професіоналів» (по 185 осіб у кожній країні). До «професіоналів» було віднесено представників сфери технологій, бізнесу, послуг/консалтингу, фінансів, охорони здоров'я, юриспруденції, медіа/розваг, які мають вищу освіту та перебувають у власній країні у верхній чверті або третині за величиною свого річного доходу.

Читайте також: Україна чи Росія: Кому більше вірять на Заході – опитування

Докладніше про результати масштабного соцопитування читайте у статті Тетяни Силіної Чи готовий Захід захищати Україну від Путіна? Що кажуть у шести провідних країнах”.