UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як і у випадку зі Скрипалями, у Путіна дистанціювалися від отруєння Навального «Новічком»

Російські депутати звинувачують західних політиків у «провокації» і вимагають «вагомих доказів».

У Кремлі відмовилися коментувати повідомлення уряду Німеччини про те, що главу «Фонду боротьби з корупцією» Олексія Навального отруїли нервово-паралітичним речовиною «Новічок» російського виробництва. Дмитро Пєсков, прессекретар президента РФ Володимира Путіна, послався на те, що Берлін нібито офіційно не повідомив Москву про це, повідомляє Meduza.

«Така інформація не доводилася», - заявив Пєсков журналістам у середу, 2 вересня.

У МЗС РФ також стверджують, що ще не отримали від Мін'юсту Німеччини відповіді на офіційний запит про результати аналізів Навального.

У той же час, російські депутати в своїх заявах менш обережні. Вони відкрито звинувачують Захід у якихось «провокаціях» і ставлять під сумнів результати аналізів, на які посилається офіційний Берлін.

Голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький зажадав від Німеччини «конкретних і вагомих доказів». Член комітету Ради Федерації з міжнародних справ Олексій Кондратьєв назвав інформацію про отруєння Навального «Новічком» «провокацією США для зриву будівництва «Північного потоку-2».

Наявність «Новічка» в крові Навального підтвердив аналіз лабораторії Бундесверу, зроблений на прохання лікарів клініки «Шаріте», в якій лежить російський опозиціонер.

«Олексій Навальний став жертвою нападу із застосуванням хімічної отруйної речовини в Росії», - йдеться в заяві федерального уряду Німеччини.

Читайте також: Отруєння Навального: МВС розпочало перевірку через тиждень після інциденту

5 березня минулого року в британському Солсбері з сильним отруєнням був госпіталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль і його донька. Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події.

За даними слідства, проти Скрипалів була використана нервовопаралітична речовина "Новічок" російського виробництва.

Британські спецслужби ідентифікували отруйників "Руслана Боширова" і "Олексія Петрова". Під цими іменами до Британії в'їхали  полковник ГРУ Генштабу ЗС РФ Анатолій Чепігаі військовий медик ГРУ Олександр Мишкін. На початку 2019 року Bellingcat ідентифікувала третього отруйника– офіцера ГРУ Дениса Сергєєва, яка працювала під оперативним псевдонімом "Сергій Федотов".

Влада Росії відмовлялися коментувати ситуацію, посилаючись на нібито недостатність інформації. Через тиждень після інциденту в Солсбері Путін і Пєсков не стали відповідати на питання журналістів про Скрипаля, заявивши, що ці колишні громадяни РФ «не мають відношення до російського уряду». Подібні заяви в Кремлі робили і після отруєння ексспівробітника ФСБ Олександра Литвиненка плутонієм у Лондоні.

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля та дипломатичний скандал з висилкою російських шпигунів під дипприкриттям читайте в матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".