UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїльська розвідка вважає, що Іран може розпочати атаку найближчими днями — Axios

Вона може трапитись до початку перемовин між Ізраїлем та ХАМАС.

У Ізраїлі вважають, що Іран готовий атакувати єврейську державу у відповідь за вбивство політичного лідера ХАМАС та, ймовірно, зробить це протягом декількох днів. Про це повідомляє Axios з посиланням на два джерела в ізраїльській розвідці.

Зазначається, що це нова оцінка розвідки, яка вказує на можливість атаки до запланованих на четвер переговорів щодо звільнення заручників та припинення вогню у Секторі Гази. Атака може потенційно поставити під загрозу угоду між Ізраїлем та ХАМАС.

Джерела додають, що ця оцінка репрезентує "зсув" в оцінці ймовірності атаки Ірану. Проте одне з джерел, яке має безпосередні знання про розвідку, сказало, що ситуація "все ще мінлива".

Читайте також: Іран "понесе відповідальність" за напад на Ізраїль — заява лідерів Британії, Франції й Німеччини

Повідомляється, що протягом останнього тижня ізраїльська розвідка вважала, що Іран ще не визначився з часом і характером своєї відповіді, а міжнародний тиск і внутрішні суперечки можуть підштовхнути верховного лідера країни Алі Хаменеї до відстрочки, стримування або мінімізації помсти за вбивство ватажка ХАМАС. Проте ізраїльський міністр оборони Йоав Галлант у неділю сказав очільнику Пентагону США Ллойду Остіну, що іранські військові приготування свідчать про те, що Тегеран все ж готується до широкомасштабної атаки.

Нагадаємо, 31 липня у ХАМАС повідомили про загибель свого політичного лідера – Ісмаїла Ганії. Після цього низка ЗМІ та західні чиновники заявляли, що Іран може помститися та атакувати Ізраїль, який не визнає причетності до вбивства ватажка терористів.

Проте пізніше Politico повідомляло, що Іран може відмовитись від атаки. За словами американських чиновників, Тегеран, імовірно, змінив свою позицію, і Вашингтон не очікує нападу на Ізраїль у найближчому майбутньому.

Напруженість на Близькому Сході та ймовірність відкритого військового протистояння між Ізраїлем та Іраном аналізував Ігор Семиволос у статті "Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?".