UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль завдав удару по школі в Газі: у ЦАХАЛі повідомили про ліквідацію високопосадовця ХАМАСу

У приміщенні було щонайменше 20 бойовиків.

Армія оборони Ізраїлю ліквідувала в Секторі Гази високопоставленого члена сил безпеки палестинського угруповання ХАМАС. Про це повідомляє Times of Israel.

Зазначається, що ліквідовано члена військового крила ХАМАСу та керівника відділу сил загальної безпеки угрупування в південній частині Сектора Гази Валіда Алсусі. За даними ЦАХАЛу, Алсусі займався розвідкою, використовуючи джерела по всій Газі.

Високопосадовець ХАМАСу був ліквідований вчора в результаті удару винищувача по школі в Газі. На момент удару, за даними ізраїльської розвідки, у приміщенні перебувало щонайменше 20 бойовиків і старших командирів.

Ізраїльські військові розповіли, що командний пункт ХАМАСу і Палестинського ісламського джихаду базувався в молитовній кімнаті в школі ат-Табаїн, що в районі Дарадж в Газі.

Читайте також: Обрання Ях'ї Сінвара лідером ХАМАС робить припинення вогню в Газі менш ймовірним — The Economist

Водночас за даними агентства цивільної оборони Сектора Гази, внаслідок цього удару загинули до 100 людей. Проте ЦАХАЛ заперечує ці заяви.

"Згідно з попередньою експертизою, цифри, опубліковані урядовим медіа-офісом в Газі, який діє як медіа-канал ХАМАСу, перебільшені і не відповідають інформації, наявній в ЦАХАЛі, точному використанню боєприпасів і точності удару", – заявили ізраїльські військові.

Американське видання Axios із посиланням на джерела повідомило, що ізраїльський Моссад ліквідував політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганію, підірвавши вибуховий пристрій, заздалегідь закладений у його спальні в офіційній резиденції іранського уряду в Тегерані. Для здійснення плану зовнішня розвідка Ізраїлю завербувала іранських агентів безпеки.

Адміністрація американського президента Джо Байдена переконана, що Іран найближчим часом збирається атакувати Ізраїль у відповідь на вбивство Ганії. Через це Сполучені Штати розгорнуть на Близькому Сході додаткові винищувачі та кораблі Військово-морських сил. 6 серпня угруповання ХАМАС призначило Ях'ю Сінвара своїм лідером.

Про те, чи почнеться військове протистояння між Іраном та Ізраїлем, зважаючи на останні події, пише Ігор Семиволос у статті "Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?".