UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль вилучив обладнання у журналістів Associated Press, які вели пряму трансляцію

Влада посилається на нещодавно ухвалений закон про національну безпеку.

Влада Ізраїлю  конфіскувала на півдні Ізраїлю камеру та трансляційне обладнання, що належить агенції Associated Press, звинувативши інформаційне агентство в порушенні нового закону про ЗМІ, повідомляє AP.

Прийнятий ізраїльським парламентом у квітні закон дозволяє державі закривати іноземні ЗМІ, якщо вони вважаються загрозою безпеці. Раніше цього місяця Ізраїль влаштував обшук і закрив офіси Al Jazeera, а також заборонив веб-сайти та трансляції компанії в країні.

Читайте також: Сім'я голови бюро «Аль-Джазіри» у Газі загинула внаслідок нальоту ізраїльської авіації

У вівторок міністр зв'язку Ізраїлю Шломо Кархі звинуватив AP в ігноруванні попереджень і продовженні надання послуг Al Jazeera.

«Закон і розпорядження, підписані одноголосно урядом за переважної підтримки всіх сил безпеки, стверджують, що пристрої, які використовуються для доставки контенту Aljazeera, повинні бути вилучені у будь-якої особи чи корпорації», — написав Кархі в дописі на X.

Читайте також: Чому можливий ордер МКС на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю є правильним рішенням? — Politico

Він додав, що влада продовжить  «рішуче діяти проти всіх, хто намагається завдати шкоди нашим солдатам і безпеці країни, навіть якщо вам це не подобається».

Лорен Істон, віце-президент AP з корпоративних комунікацій, засудила цей крок. 

«Associated Press рішуче засуджує дії ізраїльського уряду щодо припинення нашої  трансляції, що показує вид на Газу, в прямому ефірі, і вилучення обладнання AP. Дії уряду базувалися не на вмісті каналу, а на зловживанні новим законом країни про іноземне мовлення», — сказала вона.

Вона також закликала владу Ізраїлю повернути обладнання агенції та дозволити журналістам негайно відновити пряму трансляцію.

Білий дім  назвав вилучення Ізраїлем камери AP «тривожним» .

«Ми твердо переконані у тому, що журналісти повинні мати можливість і право виконувати свою роботу», — заявила прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр.

Читайте також: Те, що відбувається в Газі, не є геноцидом — Байден

Асоціація іноземної преси також заявила, що вона  стурбована  конфіскацією Ізраїлем телевізійного обладнання AP.

«Це останній із серії жахливих кроків ізраїльського уряду, спрямованих на придушення ЗМІ», - наголосили в організації.

На момент виходу публікації АР повідомила, що Міністр зв’язку Ізраїлю наказав уряду повернути камеру та трансляційне обладнання, які  було конфісковано у журналістів.