UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізраїль може завдати удару по маріонетках Ірану, не розпочинаючи війну — Bloomberg

Ізраїль може вдатися до дипломатії з саудитами й гібридних операцій проти "Хезболли" й хуситів.

У жовтні минулого року Ізраїль зазнав жорстокого нападу з боку ХАМАС. Його військова відповідь, хоча і коштувала жахливих жертв серед цивільного населення Гази, але була відповідною до загрози його існуванню. Ізраїль вважає, що він дуже близький до успіху у знищенні ХАМАС як бойової організації, пише Джеймс Ставрідіс, оглядач Bloomberg Opinion.

Зараз Ізраїлю загрожує війна з Іраном, оскільки той пообіцяв відповісти на вбивство Ізраїлем одного з лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії. Тегеран витратив два десятиліття на створення смертоносної мережі маріонеткових організацій, націлених на знищення Ізраїля: зокрема, ХАМАС, "Хезболла" і хусити.

Використовуючи розбіжності між арабськими країнами та Іраном, Ізраїль може побудувати набагато кращий захист від войовничості Тегерана. Йому б допомогла відмінна спільна розвідка, системи протиракетної оборони й раннього попередження, а також співпраця зі спецпідрозділами. Дещо з цього вже відбувається неформально і без розголосу протягом багатьох років, але на думку оглядача, перевести це у відкритий формат має сенс як для Ізраїля, так і для США.

Читайте також: У Ізраїлі кажуть, що ситуація на кордоні з Ліваном "нестійка"

Якщо Ізраїль успішно знешкодить ХАМАС на півдні, виникне серйозна спокуса переслідувати "Хезболлу" на півночі. Але це було б великою стратегічною помилкою.

"Повномасштабна атака Армії оборони Ізраїля на "Хезболлу" майже напевно призведе до відкритого втягування Ірану в конфлікт, в тому числі до нових атак з використанням балістичних ракет і безпілотників, на кшталт тієї, яку Ізраїль, США та інші союзники успішно відбили у квітні. Вашингтону буде дуже важко залишитися осторонь такого відкритого конфлікту", — вважає Ставрідіс.

Отже, що ж робити ізраїльтянам натомість? Перший важливий компонент — дипломатичний, який полягає у перетворенні "Угод Авраама" на "Альянс Авраама" — створення стратегічного трикутника між США, Ізраїлем та арабським світом.

Читайте також: Ізраїльтяни хочуть угоди про припинення вогню в Газі, але також підтримують розширення війни з "Хезболлою" — Bloomberg

Друге, що можуть робити ізраїльтяни, це вести гібридну війну, зазначає оглядач. Це передбачає продовження кампанії повітряних ударів по керівництву "Хезболли"; операції спецназу, що виводять з ладу наступальні можливості "Хезболли"; кібератаки на фінансові та логістичні ланцюги терористичного угруповання; перекриття сухопутних і морських шляхів постачання між Іраном і Ліваном.

Вони також можуть вдатися до інформаційної війни, спрямованої на те, щоб спричинити конфлікт між "Хезболлою" і вічно хитким урядом Лівану.

Про те, чи почнеться військове протистояння між Іраном та Ізраїлем, зважаючи на останні події, пише Ігор Семиволос у статті "Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?".