UA / RU
Підтримати ZN.ua

Із комюніке Форуму тихоокеанських островів вилучили згадку про Тайвань після скарги Китаю

Пекін назвав згадку про Тайбей “неприйнятною”.

Із комюніке Форуму тихоокеанських островів було вилучено згадку про Тайвань після скарги Китаю, повідомляє Reuters.

Читайте також: На Тайвані суд визнав винними військових за звинуваченням у шпигунстві для Китаю

До групи з 18 країн входять три члени, які мають дипломатичні зв'язки з Тайванем, і 15 учасників, які визнають Китай — основного кредитора інфраструктури країн Тихоокеанського регіону, де Пекін прагне посилити вплив у сфері безпеки.

Спочатку комюніке, опубліковане на сайті форуму в п'ятницю, 30 серпня, містило розділ під назвою “Відносини з Тайванем/Республікою Китай”, в якому йшлося: “Лідери підтвердили рішення 1992 року про відносини з Тайванем/Республікою Китай”.

Комюніке було видалено з сайту в п'ятницю ввечері після гнівної реакції Китаю, а в суботу, 31 серпня, вранці з'явився новий документ, де згадки про Тайвань були вилучені.

Тайвань, який є партнером форуму з 1993 року, направив до Тонги заступника міністра закордонних справ Тянь Чунг-Квана для зустрічі з трьома своїми тихоокеанськими союзниками - Палау, Тувалу і Маршалловими островами.

Спеціальний представник Китаю на Тихоокеанських островах Цянь Бо у п'ятницю гнівно відреагував на це і заявив журналістам, що згадка про Тайвань у комюніке “певно, була помилкою”. Бо протягом тижня лобіював виключення Тайваню з офіційних заходів форуму.

Читайте також: Президент Тайваню: Ми не хочемо, щоб нами керувала Комуністична партія Китаю

Кількість дипломатичних союзників Тайваню в Тихоокеанському регіоні за останні роки зменшилася, оскільки Пекін розширив пропозиції щодо фінансування в сфері розвитку. Науру розірвала відносини з Тайванем та встановила офіційні зв'язки з Пекіном у січні, а Кірибаті й Соломонові острови зробили це в 2019 році.