UA / RU
Підтримати ZN.ua

Італія не рекомендує використовувати вакцину AstraZeneca для літніх людей

Препарат випробовували на людях віком18-55 років. Випробування в інших вікових групах тривають.

Італійське агентство з лікарських засобів (AIFA) схвалило використання антиковідної вакцини від компанії AstraZeneca («оксфордська» вакцина) для вакцинації громадян від 18 до 55 років.

Відмову використовувати вакцину для захисту людей похилого віку регулятор пояснює недостатньою кількістю клінічних досліджень щодо впливу препарату на цю вікову групу.

Хоча при використанні вакцини у людей похилого віку спостерігалося добре виділення антитіл, відзначають фахівці.

Таким чином, старшу вікову групу рекомендується вакцинувати препаратами на основі матричної РНК. На сьогодні такі вакцини пропонують компанії Pfizer/BioNTech і Moderna.

Використання вакцини від AstraZeneca для всіх вікових груп стане можливим після завершення поточних клінічних випробувань.

Читайте також: ЗМІ: Європейський регулятор схвалив вакцину від коронавірусу AstraZeneca

Нагадаємо, раніше з тієї ж причини використання вакцини AstraZeneca для вакцинації людей віком від 64 років заборонила Німеччина.

У компанії висновки фахівців Інституту вірусології імені Роберта Коха розкритикували, заявивши про те, що вакцина призводить до появи антитіл менш ніж у 10% людей, старших за 65 років.

Шведська AstraZeneca займалася розробкою вакцини спільно з Оксфордським університетом. Клінічні випробування препарату для профілактики і лікування коронавірусу COVID-19 роз в серпні 2020 року. У них брали участь близько 50 волонтерів з Великої Британії віком від 18 до 55 років.

Заявку на реєстрацію вакцини Європейське агентство лікарських засобів (ЄMA) отримало 12 січня 2021 року.