UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іспанія попередила Британію про посилення режиму щодо Гібралтару

Іспанія, яка оскаржує суверенітет Британії над Гібралтаром, незадоволена планами Гібралтарської влади створити у прибережних водах штучний риф, і вирішила ввести плату за перетин кордону: "Вечірка закінчена".

Іспанія має намір посилити політику щодо Гібралтару. Як заявив іспанський міністр внутрішніх справ Хосе Гарсія-Маргальо, "вечірка закінчена" і за перетин кордону між Іспанією і Гібралтаром може бути введена плата за 50 євро для туристів і громадян Великобританії.

Виручені гроші планується витратити на допомогу іспанським рибалкам, які, на думку іспанської влади, зазнають збитків через втрати, що завдаються Гібралтарською владою в районах риболовлі (ті встановили бетонні блоки з метою створення штучного рифу).

Окрім того, Гарсія-Маргальо не виключив, що Іспанія заборонить літакам, що прямують до Гібралтара, перетинати свій повітряний простір, і пригрозив податковими перевірками жителям Британської заморської території, у яких є власність в Іспанії.

Британський МЗС вже висловив свою стурбованість заявою іспанської влади.

"Ми стурбовані коментарями щодо Гібралтару. Ми продовжимо вживати всіх необхідних заходів щодо захисту суверенітету Британії", - сказав прес-секретар зовнішньополітичного відомства Великобританії.

Наростання напруженості у відносинах двох країн навколо проблеми Гібралтару триває не перший тиждень. На початку минулого тижня британське відомство викликало іспанського посла для роз'яснень щодо затримок на кордоні з Гібралтаром. Місцевим жителям доводилося кілька годин стояти у черзі на кордоні через те, що іспанська влада ввела додаткові перевірки.

Гібралтар вже протягом трьох століть залишається каменем спотикання між Іспанією і Великобританією.

Об'єктом англо-іспанської суперечки він став на початку XVIII століття, коли Іспанія втратила колишню могутність, а Англія, навпаки, набрала силу і під час війни за іспанську спадщину захопила фортецю Гібралтар.

Відтоді англійці контролюють скелясту ділянку південного узбережжя Піренейського півострова площею 6,5 квадратних кілометрів з населенням 30 тисяч осіб. !zn

Читайте також:

Фолкленди вирішили залишитися ву складі Великобританії

Новітні підводні човни Іспанії виявилися надто важкими: вони потонули б одразу після спуску на воду

ЄС погрожує накласти економічні санкції на Францію, Іспанію, Словенію

Невдалий жарт Ангели Меркель посварив Німеччину та Угорщину