UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран запросив у Росії ППО для підготовки до війни з Ізраїлем: поставки вже йдуть – WSJ

Аналітики вказують, що Іран використав свої важелі на РФ.

Іран запросив у Росії передові системи протиповітряної оборони на тлі підготовки до можливої війни з Ізраїлем у відповідь на вбивство ватажка ісламістського палестинського угрупування ХАМАС Ісмаїла Ганії.

Про це йшлося під час зустрічі колишнього очільника міноборони РФ Сєргєя Шойгу з новим президентом Ірану Масудом Пезешкіаном та командувачем іранських збройних сил Мохаммадом Багері, яка відбулася у Тегерані 5 серпня, пише The Wall Street Journal.

Читайте також: Іран може напасти на Ізраїль у день жалоби Тиша-бе'ав – ЗМІ

Двоє анонімних іранських чиновників підтвердили виданню, що Росія вже почала постачати сучасні радари і обладнання для ППО.

За інформацією державних ЗМІ Ірану, Шойгу сказав, що РФ «готова до повної співпраці з регіональних питань».

У відповідь Багері зазначив, що відносини між їхніми країнами є «глибокими, довгостроковими і стратегічними, і з новим урядом Ірану вони будуть тільки розширюватися»

Хоча Росія також має економічні та культурні зв'язки з Ізраїлем, аналітики кажуть, що Росія не може дозволити собі відмовити Ірану в допомозі, оскільки вона значною мірою покладається на іранські безпілотники Shahed для війни проти України.

«Якщо іранці просять росіян про протиповітряну оборону, вони використовують свої важелі», – зауважив представник консалтингової компанії з питань розвідки і безпеки Soufan Group Колін Кларк.

Читайте також: Іран передав через Угорщину повідомлення, що планує напад на Ізраїль

Нагадаємо, 31 липня у ХАМАС повідомили про загибель одного зі своїх лідерів – Ісмаїла Ганії. Він знаходився у іранській столиці на інавгурації нового президента країни.

В Ірані пообіцяли помститися за ліквідованого Ізраїлем Ганію. Там назвали це своїм обовʼязком.

Побутує загальновизнана думка, що ніхто не хоче великої війни на Близькому Сході. Іронічно це можна порівняти з подібним твердженням, що ніхто не хотів Першої світової війни. А якщо Ізраїль хоче такої війни?

Свої міркування стосовно цього в статті «Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?» виклав експерт Центру близькосхідних досліджень AMES Ігор Семиволос.