UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран захопив два грецькі танкери на тлі скандалу через недавнє захоплення іранської нафти США

Іранські сили захопили два грецькі танкери в Перській затоці невдовзі після того, як Тегеран попередив, що вживе «каральні заходи» проти Афін у зв'язку з конфіскацією іранської нафти Сполученими Штатами із затриманого танкера.

Вертоліт ВМС Ірану приземлився сьогодні на судно Delta Poseidon під грецьким прапором, яке знаходилося в міжнародних водах за 22 морські милі від іранського берега, і взяв у заручники екіпаж, у тому числі двох громадян Греції, повідомляє AP NEWS.

Іранські сили захопили два грецькі танкери в Перській затоці невдовзі після того, як Тегеран попередив, що вживе «каральні заходи» проти Афін у зв'язку з конфіскацією іранської нафти Сполученими Штатами із затриманого в грецьких водах танкера.

«Сьогодні військово-морський флот Вартових ісламської революції затримав два грецькі танкери за порушення у водах Перської затоки», — йдеться у заяві гвардійців, яку цитує іранське державне інформаційне агентство IRNA. Він не навів жодних додаткових подробиць і не сказав, у чому полягали передбачувані порушення.

Міністерство закордонних справ Греції повідомило, що вертоліт ВМС Ірану приземлився на судно Delta Poseidon під грецьким прапором, яке знаходилося в міжнародних водах за 22 морські милі від іранського берега, і взяв у заручники екіпаж, зокрема двох громадян Греції.

У повідомленні також йдеться, що аналогічний інцидент стався на іншому судні під грецьким прапором неподалік Ірану (назва судна вказана не була). Зазначається, що обидві дії порушили міжнародне право і Греція поінформувала своїх союзників, а також викликала посла Ірану в Афінах.

Грецька влада минулого місяця конфіскувала судно Pegas під іранським прапором з 19 членами російського екіпажу на борту неподалік узбережжя південного острова Евія через санкції Європейського Союзу.

Пізніше Сполучені Штати конфіскували іранську нафту, яка була на борту, і планують відправити її до Сполучених Штатів на іншому судні, повідомило в четвер агентство Reuters.

Пізніше Pegas був звільнений, але конфіскація загострила напруженість у той час як Іран і світові держави прагнули відродити ядерну угоду, від якої Вашингтон відмовився за колишнього президента Дональда Трампа.

"Це повинно мати прямі наслідки для переговорів з JCPOA (ядерної програми Ірану) і ще більше уповільнити будь-які шанси на відновлення угоди", - заявила Рейтер начальник штабу UANI Клер Юнгман.

Джерело у морській службі безпеки повідомило, що іншим танкером, захопленим у п'ятницю, був Prudent Warrior під грецьким прапором. Його оператор, грецька судноплавна компанія Polembros, повідомив Reuters, що з одним із його судів стався «інцидент», не вдаючись у подробиці, додавши, що «докладає всіх зусиль для вирішення проблеми».

Які дії планує вжити Іран далі, не повідомляється.

Представник П'ятого флоту США в Бахрейні заявив, що знає про вилучення та вивчає їх.

Раніше егентство IRNA повідомило танкер з іранською нафтою шукав притулку біля узбережжя Греції через технічні проблеми та погану погоду. Він назвав конфіскацію США його вантажу «яскравим прикладом піратства».

Сполучені Штати в середу ввели санкції щодо того, що вони назвали мережею з контрабанди нафти і відмивання грошей для іранського Корпусу вартових ісламської революції, що підтримується Росією.

У 2019 році Іран затримав британський танкер біля Ормузької протоки за підозрою у порушенні морських правил через два тижні після того, як британські сили затримали іранський танкер у Гібралтару, звинувативши його в доставці нафти до Сирії порушуючи санкції Європейського Союзу. Пізніше обидва судна було звільнено.

Читайте також: Іран захопив південнокорейський танкер. Сеул направив військовий спецназ