UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран погодився відновити переговори щодо ядерної угоди

Переговори можуть відбутися у листопаді.

Іран погодився відновити наступного місяця переговори зі світовими державами щодо ядерної угоди, заявив у середу заступник міністра закордонних справ країни після зустрічі з посередниками ЄС у Брюсселі. Решта учасників переговорів, у тому числі непрямих переговорів між США та Іраном, все ще мають підтвердити своє повернення за стіл переговорів.

«Ми згодні розпочати переговори до кінця листопада. Точну дату буде оголошено протягом наступного тижня», - написав у Twitter Алі Багері, який також є головним переговорником Тегерана, повідомляє AFP.

Він сказав, що у нього «відбувся дуже серйозний та конструктивний діалог… щодо основних елементів успішних переговорів».

ЄС та світові держави щосили намагаються домогтися у Відні переговорів, спрямованих на поновлення угоди 2015 року після обрання в Ірані прихильника жорсткої лінії.

Міністр закордонних справ Хосейн Амір-Абдоллахян заявив, що Тегеран "оцінить" результати брюссельської зустрічі, перш ніж призначити точну дату.

Угода між Іраном та світовими державами про пошук довгострокового розв'язання кризи, пов'язаної з її спірною ядерною програмою, була заморожена відтоді, як колишній президент США Дональд Трамп вийшов із угоди у травні 2018 року та ввів масштабні санкції.

Його наступник Джо Байден заявив, що готовий повторно укласти угоду за умови, що Іран виконуватиме ключові попередні умови, включаючи повне дотримання умов угоди, умови якої він неодноразово порушував, нарощуючи ядерну діяльність з того часу, як США вийшли з пакту.

Але переговори у Відні через посередників не просунулися вперед, перш ніж були перервані обранням Ебрагіма Раїсі президентом Ірану і зупинені останні чотири місяці.

Читайте також: Колишній голова центробанку Ірану отримав 10 років в'язниці

Американський уповноважений по Ірану Роб Меллі в понеділок повторив попередження про те, що Сполучені Штати мають «інші варіанти», якщо іранська ядерна робота просунеться вперед.

ЄС виступає як координатор угоди, в якій також беруть участь Велика Британія, Франція, Німеччина, Китай та Росія.

Вашингтон заявив, що «дуже підтримує» зусилля ЄС щодо поновлення переговорів.

Докладніше про перспективи підписання нової американо-іранської ядерної угоди читайте у статті Миколи Замікули «Іран на порозі створення ядерної бомби».