UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран не випустив родину Махси Аміні з країни на вручення Премії Сахарова

Влада відібрала у них паспорти.

Іран не дозволив родині Махси (Джини) Аміні залишити країну для отримання Премії Сахарова, яку вбита «поліцією моралі» дівчина, та рух «Жінка, життя, свобода» отримали цьогоріч. Правоохоронці затримали родину Махси у міжнародному аеропорту Імама Хомейні, коли вони мали намір вилетіти до Франції на вручення нагороди, яке має відбутися 12 грудня, та повернутись до Ірану.

Попри те, що члени родини мали французьку візу та посадкові талони, за кілька годин до відправлення правоохоронці повідомили, що  їм заборонено залишати Іран, повідомляє видання Iranwire.

Їхні паспорти були конфісковані співробітниками міжнародного аеропорту. До Франції по нагороду вирушив їх адвокат Салех Нікбахт.

Раніше Амджад Аміні, батько Джини, заявив, що ім'я Джини стало символом свободи та рівності у світі, а Роберта Мецола, президентка Європейського парламенту, після оголошення нагороди Джині, наголосила, що «день її смерті — це гіркий день. І це буде записано в історії».

Читайте також: Брат вбитої "поліцією моралі" Махси Аміні отримав притулок у Франції

Премія Сахарова «За свободу думки» присуджується правозахисникам. Цією нагородою раніше були нагороджені Нельсон Мандела, а також багато інших, хто боровся за справедливість і правду. З іранців цю нагороду вже отримали Насрін Сотуде та Джафар Панахі.

Минулого року цю премію присудили хороброму народу України, який був представлений його президентом.

Цьогорічну Нобелівську премію миру отримала Наргес Мохаммаді із формулюванням «за її боротьбу проти пригноблення жінок в Ірані та за просування прав людини та свободи для всіх».