UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран не може дозволити собі війну з Ізраїлем — WSJ

Тегеран і його союзники не готові до повномасштабного конфлікту з Ізраїлем і США.

Іран і його союзники зважують, як відповісти на вбивства лідерів ХАМАСу та "Хезболли", які приписують Ізраїлю, не розпалюючи при цьому повномасштабну війну, якої ніхто з них не бажає. Іран не може дозволити собі війну з Ізраїлем, яка, ймовірно, втягнула б США, саме тоді, коли до влади в Тегерані прийшла нова президентська адміністрація й зіштовхнулась з проблемами, серед яких падіння економіки.

Іранці все ще пам'ятають останній тривалий конфлікт країни, восьмирічну війну з Іраком, яка знищила ціле покоління, і протягом десятиліть Тегеран вважав за краще переслідувати своїх суперників в регіоні за допомогою мережі іноземних збройних формувань. "Хезболла", підтримуване Тегераном ліванське угруповання, також може втратити більше, якщо її 10-місячна транскордонна битва з Ізраїлем переросте в повномасштабну війну, зазначає Суне Енгель Расмуссен, кореспондент, який висвітлює питання європейської безпеки для The Wall Street Journal. 

Читайте також: Путін може зробити ще одну стратегічну помилку, підтримавши Іран у війні з Ізраїлем — The Telegraph

"Ні "Хезболла", ні Іран не хочуть зараз повномасштабної війни. Але водночас вони не хочуть, щоб ізраїльтяни дійшли висновку, що їхнє небажання воювати дозволяє їм перетинати червоні лінії", — каже Алі Фадлалла, незалежний політолог з Бейрута, знайомий з поглядами "Хезболли".

Раніше Politico повідомило, що США очікують "певної реакції" Ірану на вбивство лідера палестинського ісламістського угрупування ХАМАС Ісмаїла Ганії, але Тегеран, ймовірно, змінив свою позицію, і Штати не очікують нападу на Ізраїль в найближчому майбутньому.

Про те, чи почнеться військове протистояння між Іраном та Ізраїлем, зважаючи на останні події, пише Ігор Семиволос у статті "Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?"