UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран назвав остаточну причину катастрофи гелікоптера, в якому загинув президент

Раніше вказували на технічну несправність гелікоптера, проте згодом відкинули цю версію.

Остаточний звіт про розслідування катастрофи гелікоптера, в якій загинув президент Ірану Ібрагім Раїсі, підтвердив, що причиною трагедії стали складні погодні умови, зокрема густий туман.

Про це повідомило іранське державне телебачення, яке цитує «Радіо Свобода».

Читайте також: Хто такий новообраний президент Ірану Масуд Пезешкіан

Катастрофа сталася 19 травня у гірському регіоні поблизу кордону з Азербайджаном. Ібрагім Раїсі, якого вважали потенційним наступником Верховного лідера аятоли Алі Хаменеї, разом зі своїми супутниками, серед яких був міністр закордонних справ Хосейн Амір-Абдоллахян, загинув на місці аварії.

Раніше іранські військові оприлюднили попередній звіт, в якому зазначалося, що під час розслідування не було виявлено жодних доказів зловмисних дій або замаху. За даними розслідування, вертоліт перевозив на двох людей більше, ніж дозволено протоколами безпеки.

Читайте також: Смерть Раїсі не матиме помітного впливу на політику Ірану. Головний там аятола Хаменеї — FT

Ібрагім Раїсі очолив Іран у 2021 році. Його вважали прихильником жорсткої лінії як у зовнішній, і у внутрішній політиці країни. Після його загибелі в Ірані відбулися нові вибори, і в червні президентом країни обрали реформатора Масуда Пезешкіана. 21 серпня парламент затвердив склад нового уряду, прийнявши список міністрів без змін, що стало першим таким випадком з 2001 року.