UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран накопичив достатньо урану для п’яти ядерних бомб – міноборони Ізраілю

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант зробив заяву під час візиту до Греції 

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив, що Іран, зважаючи на відсутність прогесу у переговорах щодо ядерної угоди, вже накопичив достатньо матеріалу для створення п’яти ядерних бомб, передає його слова The Times of Israel.

«Не помиляйтеся – Іран не задовольниться однією ядерною бомбою. Наразі Іран отримав матеріал, збагачений до 20% і 60% для п’яти ядерних бомб. Іранський прогрес і збагачення до 90% були б серйозною помилкою з боку Ірану і могли б запалити регіон», – заявив Галант міністру оборони Греції Нікосу Панагіотопулосу.

Іран зберігає запаси урану, збагаченого до 20% та 60%, порушуючи угоди 2015 року про обмеження ядерної програми країни. Вважається, що Іран ще не збагатив уран до 90% чистоти, необхідної для ядерної зброї, але може швидко це зробити, повідомляє The Times of Israel. 

Читайте також: Ядерна небезпека: що робити після вибуху

Ще влітку 2022 року Іран розглядав пропозиції ЄС щодо відновлення ядерної угоди, але вимагав виконання низки своїх вимог у різних сферах, у тому числі гарантій та зняття санкцій.

Держсекретар СЩА Ентоні Блінкен тоді ж заявив у ООН, що повернення до ядерної угоди 2015 року залишається найкращим рішенням для США, Ірану та світу.