UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран може мати десять ядерних боєголовок до квітня — колишній заступник глави МАГАТЕ

Хейнонен вважає, що іранці, швидше за все, будуть використовувати ядерну зброю як погрозу.

Оллі Хейнонен, колишній заступник директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), який у минулому керував його зусиллями з моніторингу та стримування ядерної програми Ірану, сказав, що якщо Іран "поквапиться", він може мати готовий ядерний арсенал до квітня наступного року.

"Ви не можете знищити країну за допомогою цих ракет, але ви можете погрожувати їй і бути в набагато сильнішій позиції на переговорах", — сказав він в інтерв'ю The Times по телефону з Нью-Йорка.

Читайте також: США та Велика Британія занепокоєні співпрацею Ірана з Росією

Офіційно Іран стверджує, що його ядерна програма має виключно цивільне призначення, але Ізраїль і багато хто на Заході розглядають її як прикриття для розробки зброї.

У серпні МАГАТЕ повідомило, що Іран збільшив свої запаси урану, збагаченого до 60%, майже до 165 кг, що на 20 кг більше, ніж у травні повідомляло агентство ООН з ядерної безпеки. Для створення бомби необхідне збагачення до 90%, і прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу вже давно попереджав, що Іран може досягти цього рівня за кілька місяців, якщо захоче.

Читайте також: Держсекретар США підтвердив, що Іран постачає балістичні ракети до Росії, та заявив про подальші санкції — Reuters

Хейнонен також заявив, що ракети, випущені по Ізраїлю ввечері 1 жовтня, можуть бути використані для перенесення ядерної зброї. 

Раніше США та G7 застерегли Ізраїль від атак по іранських ядерних об'єктах. Деякі ізраїльські чиновники закликали до ударів по ядерних об'єктах Ірану, хоча людина, знайома з цим питанням, сказала, що така можливість не розглядається. Байден також заявив, що виступить проти такої атаки.