UA / RU
Підтримати ZN.ua

Іран "безумовно" помститься Ізраїлю за вбивство Ганії — Пазешкіан

Масуд Пезешкіан обіцяє відповідь за "злочини й зухвалість".

Президент Ірану Масуд Пезешкіан заявив 5 серпня, що Тегеран "безумовно" відплатить Ізраїлю за вбивство політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії, йдеться в газеті Financial Times.

"Ісламська Республіка Іран жодним чином не прагне розширити масштаби війни та кризи в регіоні, але цей режим [Ізраїль] обов'язково отримає відповідь за свої злочини й зухвалість", — сказав Пезешкіан під час зустрічі з секретарем Ради безпеки Росії Сєргєєм Шойгу.

Попередження пролунало наступного дня після того, як держсекретар США Ентоні Блінкен заявив своїм колегам по G7, що Вашингтон готовий до "неминучої" атаки, повідомляють люди, що знайомі з цим питанням. США відправили військове підкріплення в Середземне море, щоб допомогти захистити Ізраїль і знизити ризик ширшої конфронтації.

Аналітики вважають, що відповідь Ірану може полягати в тому, що частини його "альянсу" почнуть завдавати удару одночасно. До альянсу Ірану також входять повстанці-хусити в Ємені й групи ополченців в Іраку й Сирії.

Читайте також: Іран може напасти на Ізраїль у день жалоби Тиша-бе'ав – ЗМІ

Раніше ми повідомляли, що Іран запросив у Росії передові системи протиповітряної оборони на тлі підготовки до можливої війни з Ізраїлем у відповідь на вбивство ватажка ісламістського палестинського угрупування ХАМАС Ісмаїла Ганії. Двоє анонімних іранських чиновників підтвердили, що Росія вже почала постачати сучасні радари та обладнання для ППО.

Про те, чи почнеться військове протистояння між Іраном та Ізраїлем, зважаючи на останні події, пише Ігор Семиволос у статті "Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?"