UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інтерв'ю Дудя й Івангая: російському блогеру загрожує 1,5 млн рублів штрафу

Офіційна причина - адміністративна справа за «пропаганду наркотиків» в Інтернеті.

Журналісту і блогеру [blink title="Юрію Дудю" headinfo="Юрій Дудь "]Російський журналіст, відеоблогер, теле- і радіоведучий. З 2017 року займається авторським YouTube-каналом під назвою «вДудь».[/blink] загрожує штраф в 1,5 млн рублів - після інтерв'ю з українським блогером [blink title="Іваном Рудським" headinfo="EeOneGuy"]Іван Рудський - український блогер, більш відомий під псевдонімом EeOneGuy (Івангай). Один з найпопулярніших вітчизняних відеоблогерів у російськомовному сегменті YouTube.[/blink] і російським репером [blink title="Алішером Валєєвим" headinfo="Моргенштерн"]Алішер Валєєв - російський реп-виконавець і відеоблогер, більш відомий під творчим псевдонімом Morgenshtern (Моргенштерн ).[/blink] на нього завели адміністративну справу за «пропаганду наркотиків».

Як повідомляє The Bell, інформація про справу проти Дудя за ч. 1.1 ст. 6.13 КоАП «пропаганда наркотичних засобів із використанням інтернету» з'явилася в електронній картотеці Зюзінського суду Москви.

Відкриття справи підтвердила директорка Ліги безпечного інтернету Катєріна Мізуліна, яка і була ініціаторкою відкриття справи.

«Під час розслідування адміністративної справи було проведено низку офіційних експертиз, які підтвердили факти пропаганди наркотичних речовин у двох відеоінтерв'ю блогера Юрія Дудя: інтерв'ю з українським блогером Івангаєм, інтерв'ю з виконавцем Моргенштерном», - написала вона в соціальній мережі [blink title="«ВКонтакте»" headinfo="«ВКонтакте»"]Російська соціальна мережа, заборонена в Україні з 2017 року. [/blink].

Читайте також: Юрій Дудь опублікував частину інтерв'ю з EeOneGuy «без цензури»

3 травня Рудський заявив, що Дудь вирізав з інтерв'ю з ним фрагменти, що стосуються тем Голодомору, репресій НКВД і нинішньої агресії Росії проти України. Відповідаючи на запитання одного з підписників, чому російський блогер вирізав з інтерв'ю «головний меседж», Рудський припустив, що Дудь побоявся викладати в мережу повне інтерв'ю і потрапити під прес російської каральної машини.

Згодом Дудь усе-таки опублікував 13-хвилинне відео, мотивувавши свій вчинок «необхідною корекцією монтажу у випадках, коли співрозмовник дуже плутано висловлює свої думки». Для тих, хто хоча б частково знайомий з монтажем, очевидно: «зшити» три хвилини чіткої відповіді можна було абсолютно вільно, за бажання.

Докладніше про «переїзд» пропаганди з телевізорів у Інтернет і боротьбу з нею вітчизняних блогерів, які просувають проукраїнський порядок, читайте в статті Насті Мельниченко ««Школярі» проти імперії» у ZN.UA.