UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інформатор звинуватив оточення Трампа в спробах заблокувати запис розмови із Зеленським

За інформацією співробітника розвідки, електронну стенограму перемістили до сховища особливо секретної інформації.

Неназваний представник розвідувального співтовариства США, що подав скаргу на президента Дональда Трампа, стверджує, що високопоставці з Білого дому намагалися заблокувати всі записи його розмови з президентом України Володимиром Зеленським. Цю та іншу відому йому інформацію інформатор виклав у скарзі, оприлюдненій у четвер, 26 вересня, передає The New York Times.

У скарзі сказано, юристи Білого дому наказали посадвцям перемістити електронну стенограму розмови до окремої бази даних, призначеної для зберігання особливо секретної та конфіденційної інформації.

Розмову Трампа і Зеленського закодували в системі Ради нацбезпеки США. Це окрема комп'ютерна система, зарезервована для закодованої розвідувальної інформації про таємні операції.

За словами інформатора, рішення про блокування записів, у тому числі повної стенограми, було прийнято після того, як оточення почуло, як Трамп прохав Зеленського провести в Україні розслідування щодо Джо Байдена – ймовірного конкурента чинного президента на виборах 2020 року. Ця та інші деталі виявилися "дуже тривожними" для співробітників президентської адміністрації, і вони повідомили про них представнику розвідки.

Наголошується, що інформатор особисто не був свідком розмови, а його скарга грунтується на словах співробітників Білого дому.

Як повідомлялося, 26 вересня у США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Дональда Трампа під час розмови з Володимиром Зеленським. Інформатор підозрюєв Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президента США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера.

Також повідомляється, що адвокат Трампа Рудольф Джуліані в приватному порядку контактував з керівником Офісу президента Андрієм Богданом і тодішнім в.о. голови СБУ Іваном Бакановим, а також літав до Мадридр для зустрічі з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

25 вересня, в день зустрічі Володимира Зеленського з Дональдом Трампом у Нью-Йорку, Білий дім оприлюднив розшифровку їхньої липневої телефонної розмови.

Міністерство юстиції вивчило документ і не знайшло в словах Трампа ознак порушення федерального законодавства.

Однак це не переконало представників Демократичної партії в нижній палаті Конгресу в необхідності відмовитися від ідеї імпічменту. Про початок процедури повідомила спікерка Палати Представників Ненсі Пелосі.

Як повідомляло DT.UA, оточення Дональда Трампа давно цікавлять напрацювання Генпрокуратури у справі Burisma, до наглядової ради якої входив син Джо Байдена Хантер. Власник Burisma Микола Злочевський обіймав посаду міністра екології в уряді Миколи Азарова з липня 2010 року по квітень 2012 року. Наприкінці 2014 року Злочевський залишив Україну, і Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні. Згодом кримінальні справи щодо Злочесвкого були закриті, а його компанія погасила податкову заборгованість.