UA / RU
Підтримати ZN.ua

Індійська протисупутникова зброя несе загрозу для МКС – голова NASA

Після знищення індійською ракетою старого супутника зв'язку на орбіті залишилося близько 400 його фрагментів, які тепер змушені враховувати у NASA при плануванні польотів.

Випробування протисупутникових ракет Індії несумісні з пілотуємими польотами у космос і несуть у собі велику загрозу для Міжнародної космічної станції, заявив у понеділок, 1 квітня, голова Національного управління з аеронавтики і досліджень космічного простору (NASA) Джеймс Брандестайн під час виступу, онлайн-трансляція якого велася на сайті NASA.

Брандестайн зазначив, що після знищення індійської ракетою старого супутника зв'язку на орбіті залишилося близько 400 його фрагментів – при цьому враховувалися тільки ті шматки супутника, які змогли відстежити. Скільки їх насправді, достеменно невідомо. Глава NASA нагадав, що у 2007 році Китай вже проводив такі ж самі випробування власної протисупутникової ракети – з того моменту уламки китайського апарату-мішені також знаходяться на орбіті, заважаючи польотам. У NASA немає можливості прибрати їх, тому космічне сміття доводиться враховувати при плануванні польотів.

"Ми організовуємо комерційні польоти на навколоземну орбіту, ми досліджуємо космос, щоб поліпшити життя усього людства; і вся наша робота опиняється під загрозою через події на зразок недавнього випробування зброї Індією. Таке просто неприйнятно", – підкреслив Брандестайн.

27 березня Індія заявила про те, що їй вдалося збити власний супутник на навколоземній орбіті у рамках випробувань протисупутникової зброї. До цього подібна зброя була тільки у трьох країн: Росії, Китаю і США.