UA / RU
Підтримати ZN.ua

Індія п’ятий рік поспіль лідирує у світі за обмеженням доступу до інтернету — Reuters

На другому місці опинилася Україна через атаки РФ на телекомунікаційну інфраструктуру під час війни.

Індія запроваджувала найбільшу кількість відключень інтернету в світі у 2022 році. Про це йдеться у звіті організації із захисту цифрових прав Access Now. Країна очолила «рейтинг» п'ятий рік поспіль, повідомляє Reuters.

Зі 187 відключень інтернету, зафіксованих в усьому світі, за даними Access Now, 84 відбулися в Індії, в тому числі 49 - в контрольованому Індією Кашмірі.

«Влада підривала доступ до інтернету в Кашмірі щонайменше 49 разів через політичну нестабільність і насильство, включаючи серію з 16 послідовних наказів про триденне відключення у стилі комендантської години в січні та лютому 2022 року», - йдеться у звіті організації.

Кашмір тривалий час був гарячою точкою у відносинах між Індією та Пакистаном, які претендують на весь регіон, але керують лише окремими його частинами.

У серпні 2019 року уряд Індії на чолі з прем'єр-міністром Нарендрою Моді скасував автономію штату Джамму і Кашмір з мусульманською більшістю, розділивши його на дві території, що перебувають під федеральним управлінням.

Відтоді уряд Індії регулярно запроваджує обмеження на зв'язок у регіоні з міркувань безпеки. Правозахисні групи засуджують це і називають такі дії заходами, спрямованими на придушення інакомислення.

Повстанці борються з індійським правлінням у Кашмірі вже понад три десятиліття. Індія звинувачує Пакистан у розпалюванні повстання. Ісламабад заперечує ці звинувачення.

Хоча Індія знову очолила рейтинг за кількістю відключень інтернету, у 2022 році вперше з 2017 року в країні було менше сотні відключень, зазначає організація.

Україна посіла друге місце в списку, де російські військові щонайменше 22 рази підривали доступ до інтернету після повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого минулого року.

«Під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну російські військові щонайменше 22 рази блокували доступ до інтернету, здійснюючи кібератаки та навмисне руйнуючи телекомунікаційну інфраструктуру», - йдеться у звіті організації.

Слідом за Україною у списку опинився Іран, де влада запровадила 18 відключень інтернету у 2022 році у відповідь на демонстрації проти уряду.

Загальнонаціональні антиурядові протести спалахнули в Ірані минулої осені після смерті 22-річної Махси Аміні під вартою в поліції у вересні минулого року. Аміні була заарештована в Тегерані «поліцією моралі» за нехтування правилами носіння хіджабу.

Читайте також: Україні варто готуватися до нової фази кібервійни з Росією — POLITICO

Раніше The Economist писав, що блокування Інтернету стало новою зброєю репресивних режимів. Авторитарна влада часто блокує доступ до мережі, щоб придушити протести або зірвати вибори.