UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мрії Путіна змусити Захід відступити мають зазнати краху – ексголова МЗС Литви

Ця зима стане тестом на солідарність Європи.

Прийдешня зима буде вирішальним моментом не лише для України, вона стане перевіркою на солідарність для країн-членів Європейського Союзу, вважає колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс.

«Та ціна, яку ми платимо, той дефіцит, з яким стикаємося, не зрівняються з болем, від якого страждає Україна. Ілюзії Путіна змусити Захід відступити мають зазнати краху», - твітнув Лінкявічюс.

Читайте також: Канада відправила до Німеччини відремонтовану газову турбіну Siemens Energy

Росія під приводом «технічних робіт» обмежує поставки газу до Європи та чекає настання холодів, коли нестача ресурсів та ціни на них стануть особливо відчутними. Напередодні газовий монополіст «Газпром» повідомив, що не зможе виконати зобов’язанні перед кількома великими покупцями у ЄС через «форс-мажорні обставини».

Ввечері 19 липня агентство Reuters повідомило, що «Газпром» відновить поставки газопроводом «Північний потік-1» 21 липня, однак обсягу прокачуваного газу будуть до 40% від номінальної потужності.

11 липня Росія зупинила газопровод «на ремонт» та різко скоротила поставки газу. Німеччина звернулася до Канади з проханням передати РФ підсанкційну турбіну Siemens, щоб позбавити Москву аргументів. Попри заперечення України, Оттава погодилася віддати турбіну.