UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глобальне потепління може призвести до масового голоду — The Guardian

Унаслідок підвищення глобальної температури руйнується урожайність сільськогосподарських культур.

Дослідження показують, що глобальне підвищення температури з 1960-х років поступово знищує урожайність сільськогосподарських культур. Проблема зміни клімату негативно впливає на продуктивність світових сільськогосподарських систем, пише британська газета The Guardian.

Розвиток технологій, використання добрив та глобальна торгівля дозволили виробництву продуктів харчування відносно покривати усі потреби світового населення, однак навіть зараз мільйони людей у світі все ще страждають від дефіциту їжі.

Кліматична криза та глобальне потепління почали негативно впливати на продуктивність сільського господарства, згідно з новим дослідженням. Із 1961 року продуктивність виробництва продуктів харчування впала на 21% унаслідок підвищення глобальної температури.

З урахуванням того, що до 2050 року кількість населення в світі збільшиться до понад 9 мільярдів, в ООН підрахували, що виробництво продуктів харчування повинно збільшитися приблизно на 70%, однак враховуючи нинішню ситуацію, цієї мети буде критично важко досягнути.

Тим часом глобальна температура піднімається із такою швидкістю, що, за словами вчених, це становить реальну загрозу для виживання людської цивілізації.

"Негативний вплив уже зараз більший, ніж я думав", - каже економіст з Корнельського університету, який керував дослідженням, Аріель Ортіс-Бобеа.

Дослідження вимірювало продуктивність за основними ресурсами. Попри те, що сільське господарство за останні десятиліття стало продуктивнішим унаслідок відносної технологізації, воно все більше страждає від наслідків глобального потепління, яке руйнує урожайність. Критичні погодні явища та посуха також можуть вплинути на продуктивність, особливо в бідних країнах.

У 2019 році вчені, які проаналізували 10 найбільших сільськогосподарських культур, що є основою виробництва продуктів харчування, виявили, що зміна клімату скорочує глобальне виробництво основних продуктів, таких як рис та пшениця. Знову ж таки, найбільше страждають бідні країни, населення яких вже й так зіштовхнулося із дефіцитом продуктів харчування.

Крім того, унаслідок кліматичних змін, забруднення пестицидами та виділення величезної кількості парникових газів, які сприяють глобальному потеплінню, родючість ґрунту значно знижується.

Читайте також: Байден запросив Путіна і Сі Цзіньпіна на віртуальний кліматичний саміт

Проблема зміни клімату стає дедалі серйознішою. Серія сильної посухи у Європі з 2014 року є найкритичнішою за понад дві тисячі років.

Дослідження проаналізувало кільця дерев починаючи з часів Римської імперії. Вчені заявили, що глобальне потепління є найбільш вірогідною причиною недавнього зростання екстремальної спеки.