UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глобальна гонка за ядерною зброєю на рекордно високому рівні — гендиректор МАГАТЕ

Існує кілька факторів, які сприяють відновленню інтересу до розробки ядерної зброї.

Режим нерозповсюдження ядерної зброї у світі перебуває під більшим тиском, ніж будь-коли після закінчення холодної війни, оскільки "важливі" країни відкрито обговорюють, чи варто розробляти ядерну зброю, попередив голова наглядового органу ООН.

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив в інтерв'ю Financial Times, що напружені відносини між США, Росією і Китаєм, а також конфлікт на Близькому Сході створюють безпрецедентне навантаження на Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, підписаний в 1968 році, який мав на меті обмежити розвиток світового ядерного арсеналу.

Читайте також: Директор МАГАТЕ Гроссі відвідає Курську АЕС та зустрінеться з Зеленським

"Ці країни ведуть публічну дискусію про це, чого раніше не було. Вони говорять про це пресі", — сказав Гроссі.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну продемонструвало вплив наявності ядерної зброї, але, за на думку Гроссі, є ще кілька факторів, які сприяють відновленню інтересу до розробки ядерної зброї серед деяких країн. 

Читайте також: США розбудовують значний потенціал для ведення війни у космосі, зважаючи на швидкий розвиток Китаю та Росії — NYT

"Існує вся ця напруженість, можливість ослаблення альянсів, коли країни змушені захищати себе самі. Саме тут фактор ядерної зброї і його привабливість проявляється у дуже несподіваний спосіб", — повідомив він, відмовившись назвати конкретні країни. 

Раніше Bloomberg писало, що нова ядерна стратегія Байдена (заснована на стримуванні — тобто здатності й рішучості відповісти на узгоджену ядерну атаку з боку Росії, Китаю і Північної Кореї) зробить повномасштабну гонку озброєнь майже неминучою.