UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глобальна деградація земель – загроза існуванню людства – доповідь ООН

Якщо темпи глобальної деградації сільськогосподарських земель збережуться, то до 2050 їх площа зрівняється з площею Південної Америки.

Глобальне опустелювання менш як через 30 років призведе до того, що продуктивність сільськогосподарських земель знизиться на 14%. Про це йдеться в " Глобальному огляді земель 2 ", випущеному 27 квітня Конвенцією Організації Об'єднаних Націй щодо боротьби з опустелюванням, повідомляє Science.

В огляді ООН йдеться, що звернення до глобальної деградації земель може пом'якшити три проблеми, що стосуються планети Земля в цілому та існування людства, зокрема: наслідків зміни клімату, втрати біорізноманіття та загрози продовольчої безпеки.

"Якщо нинішні тенденції збережуться, площа деградованих земель зрівняється з площею Південної Америки, а глобальна продуктивність сільськогосподарських культур та екосистем знизиться на 14% вже до 2050 року", - йдеться у огляді. Африка на південь від Сахари постраждає найгірше.

Тим не менш, люди можуть звернути назад загрозливі тенденції. За допомогою таких заходів, як посадка дерев та стабілізація ерозії на 5 мільярдах гектарів, країни можуть уповільнити деградацію земель, підвищити врожайність та утримувати більше атмосферного вуглецю у ґрунтах. Вже понад 100 країн зобов'язалися відновити 1 мільярд гектарів до 2030 року.

У звіті йдеться, що перенаправлення грошей, витрачених на викопне паливо та сільськогосподарські субсидії, може допомогти сплатити відновлення. Йдеться також, що відновлення означає не тільки створення диких земель, що охороняються, але й вживання активних заходів щодо підтримки сільського господарства, зокрема, це стосується збереження та створення площ для випасу худоби та плантацій деревних культур.

Опустелювання земель - це зовсім не проблема лише Африки чи Центральної Азії. І навіть не лише південних регіонів України, якщо говорити лише про нашу країну.

Як пояснив у коментарі ZN.UA заступник директора з науки Поліської філії НДІ лісового господарства та агролісомеліорації Олександр Орлов, навіть у Житомирському Поліссі внаслідок зведення лісів та зміни гідрологічного режиму спостерігаються ознаки спустелювання.

Указ президента Зеленського №228/2021 "Про заходи щодо відновлення лісів" передбачав висадку протягом 3-х років 1 мільярда саджанців. Війна з російськими окупантами, нажаль, ставить зовсім інші завдання.

Читайте також: Закриття південних портів України може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу — ООН

Проте весь світ зміг переконатися, що задля досягнення своїх імперських та бізнесових цілей російський диктатор Путін готовий спровокувати небачене зростання цін на продовольство та навіть голод у планетарному масшабі.